Mennesker som utfordrer det etablerte fasinerer meg mest. En av disse er ildsjelen Hill Aina Steffenach. Sammen med resten av styret i Transform gir hun Trondheim kulturopplevelser og politiske møter med nye og interessante perspektiv. Det spenner over et stort spekter av uttrykk, både i stemmer, toner og bilder. Tranforms program består av helårlige arrangement, og en årlig Transform – Trondheim Wold Festival som går av stabelen 4. – 11.sept, med til sammen 20 arrangement.

Kulturopplevelser

Transform har en egen evne til å samle kunstnere med kvalitet fra alle verdensdeler. Med billedkunst, konserter, film, teater og foredrag gir festivalen en unik sjanse for berikelse. Festivalen har eget festivaltelt på Cicignons Plass men bruker også sener som Byscenen, Dokkhuset, ISAK, Trykkeriet Scene og Folkebiblioteket.

Med Barnas Transform på Folkebiblioteket lørdag 10. blir tilbudet komplett for hele familien.

Palestina

Som en del av sitt særpreg tilbyr også festivalen foredrag og debatt om viktige internasjonale spørsmål. I år deltar flere kjente samfunnsdebattanter som utgjør viktige internasjonale stemmer i saker som engasjerer. Første debattmøte er lagt til mandag 5. september. I samarbeid med Amnesty som har gitt ut rapporten om apartheid i Israel. Til debatten innleder Gerald Folkvord fra Amnesty og Levy Gideon journalist i den israelske avisa Haaretz. I januar kom Amnesty ut med rapporten «Israel’s Apartheid against Palestinians: Cruel System of Domination and Crime against Humanity» som fastslo at Israel begår apartheid mot palestinerne. Spørsmålet er om Amnestys rapport får noen betydning?

Underrapportert virkelighet

De siste årene har Transform i samarbeid med journalist Øystein Windstad arrangert en rekke seminar rundt viktigheten av en fri presse, gravende journalistikk, menneskerettigheter, demokrati og sikkerhet for alle som jobber med å avdekke overgrep, korrupsjon, utnytting og ødeleggelser.
I år handler hovedseminaret «Underrapportert Virkelighet» om journalister som har stått opp mot den offisielle politikken i sine hjemland og formidlet fra «den andre siden».

Arrangementet tar opp saker som følger: menneskerettigheter i Russland, den israelske okkupasjonen, og videre et møte med John Pilger som er kjent for sine mange dokumentarer fra krigssoner.

Dette seminaret kan vi få med oss til uka på tirsdag den 6.sept.

Julian Assange – film og foredrag

Torsdag 8. september er et høydepunkt med et sterkt panel om forbrytelsen mot Assange, her møter vi Gisle Selnes, John Pilger og Rune Ottesen.

Den universelle menneskerettighetserklæringen, som ble vedtatt etter 2.verdenskrig, etablerte grenser for hva nasjonalstater kan foreta seg. De etablerte forbud mot å skade sivile og bruk av tortur i en krigssituasjon, vektla borgernes integritet i alle land og ga allmenn rett til asyl. Julian Assange etablerte WikiLeaks for å avsløre brudd på disse rettighetene. Han har siden 2010 vært innesperret uten lov og dom for sine avsløringer.

Ingen toppolitikere sitter i fengsel eller er stilt til ansvar for angrepene på bl.a land i Midt-Østen, men den som har gått i bresjen for å avdekke krigsforbrytelser og politisk spill risikerer 175 år i fengsel og utlevering til det landet som har planlagt å ta livet av han.

Helseskader fra traumer og identitetstap

Transform og Prestetjenesten på St. Olavs Hospital arrangert et årlig seminar under temaet «Innvandrere sitt møte med norsk helsevesen». Årets tema handler om flyktninger og migranter og deres opplevelser før de kom hit. Arrangementet mandag 5. på St. Olav engasjerer mange og inngår fint i festivalens internasjonale profil.

Vi må forstå historien og tiden vi lever i, vi må slippe de andre til for å skape felleskap og kultur. Transform har fått en solid forankring med estetisk og kulturelt overskudd. Et sted vi kommer i kontakt med nye mennesker, virkeligheter og sannheter.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.