Imperialismen, det høyeste stadiet i kapitalismen: Vesten overfaller Afrika. 26. februar var det 138 år siden «Generalakten for Afrika» ble undertegna i Berlin. Ingen afrikanske land var representert.

Økt interesse blant europeiske stormakter for å kolonisere Afrika fra slutten av 1870-tallet førte til et ønske om å definere noen spilleregler for hvordan kappløpet om Afrika skulle foregå og til å sortere de hvite guttas respektive interesser så langt som mulig.

Konkurranse blant europeiske stater om området ved den nedre Kongoelva førte til enighet om å arrangere en internasjonal konferanse om afrikanske spørsmål, for å unngå en opptrapping av konfliktene.

Landa som var representert på konferansen var Tyskland, Østerrike-Ungarn, Belgia, Danmark, Frankrike, Storbritannia, Italia, Nederland, Portugal, Russland, Spania, Sverige-Norge, Det osmanske rike (Tyrkia) og USA.

Nei, ikke et eneste afrikansk land var representert. Folk fra menneskehetens vugge tilstede på kjempeviktig, ja verdenshistorisk konferanse? Som handla om dem sjøl? Det skulle tatt seg ut.

Konferansen starta i Berlin den 15. november 1884, og etter langvarige forhandlinger ble Generalakten for Afrika undertegna den 26. februar 1885 av representanter for alle landa som deltok på konferansen.

Tintin fyller snart fireognitti år og er fortsatt en av de mest populære av 1900-tallets europeiske tegneserier. Fremdeles noen som lurer på hvorfor afrikanske stater ikke alltid danser etter Vestens pipe?For eksempel når det skal stemmes over saker og ting i FNs hovedforsamling som holder til i Turtle Bay på Manhattans østside, med utsikt mot East River, adresse 760 United Nations Plaza, langs First Avenue mellom 42nd Street og 48th Street, New York City, USA.

Tegneseriefiguren Tintin: Belgieren Georges Remi/Hergé (1907 – 1983)

  1. Africa british from Cape to Cairo og fransk fra øst til vest var kappløpet. Imperialismen historiske epoke skulle avsluttes ved hundreårskiftet, i alle fall etter første verdens krig. I krigs oppgjøret i 1918 hadde vi en minister med høg sigarføring og privat RollsRoyse. Han fikk tilbud på vegne av Norge til erstatning for 2000 krigsforliste sjømenn Tysk Øst-Afrika, ca nåværende Tanzania, 3 gangers Norges størrelse. Ministeren glad og fornøyd for denne handelen møter statsminister Gunnar Knudsen, som sier de bevingende ord: Vi har ikke vært i Afrika før og skal avgjort ikke dit nå. En statsmanns avgjørelse. Men kan du ordne stormaktenes godkjenning av Svalbard-traktaten er vi fornøyd. Ministeren synes det var en smålåten statsminister. Jeg har historien fra Sjøkrigsskolen for mange år siden. Tyskland mistet sine 8 kolonier i 1918. Når den eplekjekke Statsminister Jens Stoltenberg leder an i bombeangrepet på Afrikas velferdsstat Libya i mars 2011 og slipper 589 rakettbomber og dreper 4000 mennesker og støttes av stortinget og norske medier i begeistring over å vinne en krig, ser vi framveksten av det historieløse, kunnskapsløse, uten moral og anstendighet, det råtne Norge. Skal vi undres i dag?
    H. Boye Svendsen
    I Havana

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.