Vi lister oss så stilt på tå… synger vi samstemt med alle som er samlet til frokost med Nei i til EU tidlig på morgenen 1.mai 2019.
Sangen er Sissel Mørk sin omdikting på syttitallet av røvervisa, da den første EU-kampen ble vunnet. Det er kapitalkreftene i EU som lister seg stilt på tå. Og i vers to synger vi:

Og her i lykkelandet blir det trygt og godt å være

med fire fine friheter for oss med karriere.

De andre skal få billig vin

så holder de nok kjeften sin.

Men den gang ei, vi holder ikke kjeft. Det myldrer av folk i gatene 1.mai i etterlengtet vårregn.  

Vi spør folk på oppstillingsplassen hvorfor de er kommet og hvilke saker de brenner for:

Liv Thommesen stiller i Palestina-seksjonen og forteller at hennes arbeid i en palestinsk flyktningleir da hun var 23 år har preget henne politisk for alltid. For henne er internasjonal solidaritet generelt og Palestina spesielt, det viktigste 1. mai. Awfa og hennes mor går også i Palestinaseksjonen og tror på et fritt Palestina. De er opprinnelig fra Irak, men går for felles sak; for de er også arabere.

Martine Eliassen møter opp for å markerer sin motstand mot at 85 000 funksjonshemmede stenges ute fra arbeidslivet i Norge. Parolen er «Vi vil være din kollega».

Jordmor Elin Halsen Vevelstad bruker dagen for å slåss mot den raseringen av fødetilbudet som skjer i store deler av landet. Hun går sammen med andre i Bunadsgeriljaen

På vår vei over plassen møter vi ei stor gruppe i Utdanningsforbundets seksjon som har organisert seg rundt krav om økt bemanning i barnehagene. Elida Olsen forteller at årets viktigste sak er økt bemanning i barnehagenes hele åpningstid. Blant de mange fra Utdanningsforbundet treffer vi også Ole Edvard Antonsen fra Fosen. For han er det viktigste 1.mai å markere at fagbevegelsen fortsatt har kraft som kan hindre rasering av velferdsstaten. 

For fredsaktivisten Jens Frøseth, er dagen en mobilisering for at arbeiderklassen skal komme på offensiven i kampen for et samfunn til beste for de mange.

Rigmor Bjerche i Skolenes landsforbund bærer parolen «La skolen være karakterfri». Ellers, er markeringen av den organiserte arbeiderbevegelsen et hovedengasjement.

Markus Sæther Rød Ungdom har internasjonal solidaritet som sin prioriterte sak. Vi fra TrønderRødt ønsker RU til lykke med en fantastisk start på dagen. De startet dagen med å heise det palestinske flagg på festningen. Det er en fornøyelse å stå opp til denne vakre dagen i solidaritet med det palestinske folket som vi vet utsettes for daglig trakassering og brutal undertrykking.

Marit Alvilde Antonsen brenner for internasjonal solidaritet og arbeiderrettigheter. Hun er russ og har tatt turen fra Fosen for å møte venner i Rød Ungdom, og feire og markere dagen.

Jørgen Riiber går sammen med kolleger i EL og IT. Han ønsker å stå opp for 1.mai som en sosial markering og for sine rettigheter.

Årets 1. mai mobiliserte rekordmange folk. Arrangøren LO i Trondheim sitt tellekorps oppgir ca. 3.500 personer. De viktige sakene og de flotte parolene samler oss. Stor oppslutning viser at folk forstår at trusselen fra myndigheter både nasjonalt og i EU, angår dem.

Takk til dere alle for en verdig og flott markering!! 

Eli Wæhre og Leidulf Husjord

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.