Onsdag denne uka var det generalstreiker i Hellas og Belgia. Torsdag bød på fullt kaos med tog- og metrostans i Paris, flere streiker i Frankrike og den sjette togstreiken i London.

Det er en fellesnevner for streikebølgen som farer over Europa denne uka: Kamp mot økende energipriser, tosifrede infasjonstall og generell levekårskrise. Fagbevegelsen i land etter land reiser nye lønnskrav og kjemper mot oppsigelser og underbemanning innen samferdselssektoren, slik metro- og togansatte har gjort siden i sommer i Frankrike og England

Generalstreik i Hellas og Belgia

Det var tillyst 24 timers generalstreik onsdag av landsorganisasjonene både innen offentlig og privat sektor, henholdsvis ADEDY og GSEE og med det mest militante forbundet PAME som drivkraft. I storbyene Aten og Thessaloniki var det store demonstrasjonstog som sin vane tro ble avbrutt av politiets tåregassgranater som svar på aggressive svartkledte hissigpropper som alltid fins blant fagforeningsaktivister:

Streiken omfattet alt fra ansatte innen offentlig transport, flygeledere og kontoransatte til advokater og journalister. Til og med taxisjåførene tilsluttet seg streiken, noe som ikke har skjedd på et tiår. Kravene retter seg mot mangelfull kompensasjon mot økende energipriser der levekostnadene har kommet helt ut av kontroll. Hellas har nesten like høye bensin- og dieselpriser som i Norge, men med et lønnsnivå som ikke er i nærheten av vårt.

I belgiske byer på rekke og rad, Antwerpen og Liege, Gent og Mons, Charleroi og Brugge – flere byer i Belgia? – var det full oppslutning om generalstreiken onsdag. Den rammet metall- og kjemisk industri, varehandel og distribusjon, transport og helsesektor. Sykehusene måtte etablere akuttberedskap og 40 prosent av flytrafikken ble allerede varslet som berørt av streiken på forhånd. Kravet fra de streikende er at det multinasjonalt eide belgiske energiselskapet Engie må pålegges makspriser slik det har skjedd med kraftprisene i nabolandet Frankrike. Engie har håvet inn milliardprofitter som følge av de økende prisene på gass og strøm dette året.

Belgias inflasjon er på over 12 prosent, målt mot samme måned i fjor. En vesentlig drivkraft i dette er økningene i energipriser som har vært over 22 prosent siden 2020 og dermed nesten dobbelt så høy prisvekst som energi i nabolandene. De tre store landsorganisasjonene i Belgia sto samlet bak appellen om generalstreik.

Historisk høye lønnskrav og bemanningskrise

I London gjennomførte transportarbeiderforbundet RMT sammen med fellesforbundet Unite den sjette streiken siden i sommer i protest mot oppsigelser av 600 ansatte innen kollektivtransporten. Sykepleiere har varslet streik ved sykehus overalt i Storbritannia i desember og ved universitetene og innen postverket er det vedtatt streik 30. november. Det offentlige forbundet PCS har denne uka holdt uravstemning blant 100.000 medlemmer med flertall for streik ved over 150 arbeidsplasser, inkludert flere departementer og regjeringskontorer. Kravene retter seg mot inflasjonen og lønninger som gir tapt kjøpekraft.

I Frankrike var det stopp og kaos i metroen og dels i togtrafikken i storbyene torsdag. Det er den militante landorganisasjonen CGT som er i spissen for generalstreiken, men også andre og mindre forbund som FO, Solidaires og La Base har deltatt. I oktober gjennomførte arbeidere ved de franske oljerafinerier en oppsiktsvekkende langvarig streik som tross enormt press fra myndigheter og media holdt det gående med krav om 10 prosents lønnsøkning. CGT nådde ikke helt i mål med dette kravet. Men andre lands arbeidere har vunnet fram med svært høye lønnskrav. I Østerrike har metallarbeidere fått gjennom krav om 6,5 prosent i økt lønn og i England har ølkjørere fått 12,5 prosent lønnspåslag etter at de truet med streik som ville ha tørrlagt pubene for øltørste briter

Det er lite som tyder på at streikebølgen som fosser over europeiske land vil avta med det første.

 1. ETUC-ITUCs rolle i dette, en avklaring fra PAME:

  «For years these forces accepted and co-signed the anti-worker measures in Greece and Europe, supported the anti-worker memoranda, the wage cuts.

  And when they cannot prevent workers’ mobilizations they attempt to hijack the great workers’ struggles to create a “militant” profile.

  The workers of Greece know you well

  No more with your lies!

  The “minority” group PAME»

  PS We attach the post of ETUC and here we have link photos of PAME’s rally

  https://flic.kr/s/aHBqjAetyFhttps://pamehellas.gr/november-9-greece-general-strike-the-dirty-role-and-lies-of-the-etuc-ces-revealed-again

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.