Rådmannen i Stjørdal foreslo nylig å legge ned Husbymarka barnehage, som ligger omtrent 3 km nordøst for sentrum. 

Kommunen har ikke prioritert å bygge barnehager i egen regi, men har heller tillatt utbygging av store kommersielle barnehager. På denne måten er det skapt en overkapasitet av barnehageplasser som kommunen ikke har kontroll over. Når kommunen nylig prøvde å endre barnegrunnlaget fra 125 til 90 i en av de store barnehagene, kom det frem at dette var lovstridig. Ved endrende behov kan man derfor kun regulere barnegrunnlaget i kommunale barnehager. Denne situasjonen har ført til forslaget om å legge ned Husbymarka barnehage. 

Ved overkapasitet kan de private barnehagene fylle på med barn under 1 år – de som ikke har rett på barnehageplass. Disse plassene blir ikke betalt av staten, men gir kommunen årlig en ekstraregning på rundt 11-12 millioner.

Å ha en overvekt av private barnehager blir uforutsigbart, både økonomisk og rent praktisk, dersom noen av disse velger å avvikle driften. Rødt Stjørdal bidro derfor sterkt til at kommunestyret fattet et vedtak som ba rådmannen søke å øke andelen kommunale barnehageplasser i kommunen. Forslaget til rådmannen om å legge ned Husbymarka skaper derfor en del forundring. 

Situasjonen i Stjørdal er et godt eksempel på at vi trenger lovendringer på området. 

På Stortinget har Rødt og SV foreslått følgende:

 – At regjeringen legger fram en plan for opptrapping av ideelt og offentlig eierskap i barnehagesektoren.

– Innføre meldeplikt og forkjøpsrett for kommunen ved salg av barnehager. 

– At barnehager må søke om ny godkjenning ved eierskifte, slik at kommunen kan justere plassantallet etter reelle behov i kommunen.

Husbymarka Barnehage feiret nettopp 30-års jubileum, og er en institusjon i nærområdet sitt. Barnehagen har et særlig godt rykte, med stabilt personale og et uteområde som misunnes av flere. Det er derfor et meningsløst og trist forslag. Planen til rådmannen var å behandle dette kun i administrasjonsrådet, men etter press fra Rødt og AP, ser det ut som saken må gjennom komite levekår og kommunestyret. Rødt Stjørdal skal uansett kjempe mot nedleggelse med nebb og klør! 

Tor Helge Rimul

Leder, Rødt Stjørdal 

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.