Uttalelse fra årsmøte i Rødt Strinda 14. januar

Britene har fått sitt Brexit, og mandag den 4.januar meldte BBC at trailerne passerer Calais Dover som normalt. Propagandaen for EØS har fått et alvorlig tilbakeslag. Når britene klarer å melde seg ut av EU og få til en handelsavtale, kan selvsagt Norge gå ut av EØS. Vi har til og med en frihandelsavtale fra 1973 i bunnen.

For det norske samfunnet haster det å ta et oppgjør med EØS. EUs krav om fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft underminerer både fagbevegelsens krav om et anstendig arbeidsliv, og politikernes ambisjoner om samfunnsstyring. Alt er lagt til rette for kapitalens totale makt.

Prosjektansatte østeuropeere som tar over store deler av produksjonen i Norge, er et stort problem for dem som forlater hjemmene sine for en underbetalt jobb med usikker varighet. Rallarlivet ødelegger både samfunnet der rallaren hører hjemme, og det samfunnet han jobber i. Hvilket oppvekstmiljø får rallarens barn, og hvem tar vare på de gamle? Hvordan skal ungdom og svake grupper i Norge komme seg ut i arbeid når de minst attraktive jobbene bemannes av godt kvalifiserte løsarbeidere, i midlertidige stillinger? Hvor lenge kan samfunnet la store deler av den arbeidsføre befolkningen gå på tiltak og meningsløse masterstudier, mens vi lar underbetalte gjestearbeidere gjøre jobben?

Vi må få slutt på korttidskontraktene og bemanningsbyråene. Kun et samfunn med et organisert arbeidsliv og forutsigbarhet for den enkelte, kan kalles et velferdssamfunn. Arbeidsinnvandrere må sikres fast jobb og sosial integrering i Norge.

Sosial isolasjon og økonomisk ruin rammer nå mange på grunn av smitteverntiltak. En brei opposisjon er forferdet over at rallarvirksomhet og importsmitte videreføres, mens samfunnet rundt dem er i lockdown. Samtidig er EØS et tabu.

Dette vil Rødt Strinda gjøre noe med!

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.