48.000 akademisk ansatte ved 10 universitetet i California gikk til streik denne uka. Streiken retter seg mot elendige lønn- og arbeidsvilkår og mot en arbeidsgiver som bryter avtaleverket for forhandlingsrett, hevder fagforeningenes streikeledere.

Rundt 48.000 lærerassistenter, forskere, doktorgrad-ansatte og andre innen undervisnings- og forskningssjiktet av ansatte ved hele Californias prestisjetunge universitetssystem gikk mandag denne uka til streik. Streiken rammer 10 universiteter, fra det aller eldste og velrenommerte Berkeley nord for San Francisco via Los Angeles’ UCLA og helt sør i den langstrakte delstaten til San Diego-universitetet. Dette er den største streiken i løpet av 2022, allerede utropt til et usedvanlig heftig streikeår i USA . Det antas også å være den største akademiske streike i USAs historie.

Printscreen fra The Washington Post

Krever årlig minstelønn og avviser motpartens tilbud

Lønnsravene som framsettes reflekterer levekostnadene i regioner som er blant USAs dyreste å bo i, som The Bay Area hvor San Francisco og Berkeley ligger. Fagforeninga UAW som representerer mange av de ansatte, krever ei minstelønn på 54.000 dollar i året for uteksaminerte og ansatte studenter og 70.000 dollar for postdoc-ansatte. I tillegg krever de indeksregulerte årlige tillegg for å holde tritt med prisstigninga. Også et helt konkret krav på 2.000 dollar som kompensasjon for småbarnspass, økt betaling for fravær på grunn av syke barn og dekning for bruk av kollektivtransport blir lagt merke til som offensive streikekrav. Mange uteksaminerte studenter med assistentstillinger tjener bare drøye 20.000 dollar i året, tilsvarende 200.000 norske kroner. Postdoktor-ansattes minstelønn er minimum 55.631, ifølge The Washington Post (14. nov.)

Samme avis hevder at univesitetsledelsen har tilbudt de ansatte lønnsøkninger fra 4 til 7 prosent, noe de ansattes forhandlere har avslått. De hevder at det bare vil gi lærerassistenter ei årslønn under 30.000 dollar, eller 300.000 kroner. Fagforeningene hevder at det store flertallet av uteksaminerte studenter bruker mer enn en tredel av inntekten på husleie og at en lærerassistent ved UCLA (Los Angeles) har en årlig snittlønn på 24.000 dollar.

En mer generell kritikk fra de streikende har vært at motparten bryter loven ved å hindre partene i å komme fram til en forhandlingsløsning, i følge Neal Sweeney som er fagforeningsleder for en UAW-forening som representerer mer enn 11.000 postdoktorer og akademiske assistenter og forskere ved California-universitetene.

Inspirasjon fra Amazon og Starbucks

Det går en streikebølge over USA, som det også gjør over Europa. Det kan se ut som de streikende i California er vel så opptatt av det de oppfatter som arbeidsgivernes brudd på spilleregler og trenering av avtaleinngåelse, etter forhandlinger som har pågått i ett år uten resultater. Dette vedrører retten til kollektive forhandlinger og respekt for arbeidernes lovbestemte rettigheter, inkludert streikeretten som blant annet gjelder «unfair labor practice», dvs brudd på den kollektive forhandlingsretten i følge amerikanske arbeidslivslovgivning. Forut for streiken har fagforbundet UAW holdt en uravstemning blant 36.000 universitetsansatte der 97 prosent stemte for å går til streik på grunnlag av «unfair labor practice». Det er dette temaet som er gjennomgangsmelodien blant de streikende som magasinet Jacobin har intervjuet denne uka.

Dette representerer en ny giv blant arbeidere i USA, både når det gjelder vilje til fagorganisering og mot til å aksjonere. Tidligere i år har ansatte i «big tec»-bedrifter som Apple oppnådd anerkjennelse for fagforeningsrettigheter i høst ved to av konsernets bedrifter i høst. Det samme har skjedd etter harde kamper innen de fagforeningsfiendtlige globale gigantene Amazon og Starbucks, som rapportert om nylig.

En større jernbanekonflikt om en ny avtale har preget USA i høst. En streik ble så vidt unngått i september, men en ny uravstemning i et av jernbaneforbundene kan utløse en streik allerede før jul.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.