I streik med krav om ryddige arbeidsforhold.

Arbeidshverdagen

På nettsiden til Securatis reklameres det med at våre vektere sikrer vår nattesøvn. Det rommer en arbeidshverdag med utfordringer og belastninger det er vanskelig å måle og forstå.

De har et stort ansvar og ivaretar vår sikkerhet og eiendom når kveldene blir mørke og timene lange. Ofte alene på vakt med mange og sammensatte arbeidsoppgaver. Utelivet krever årvåkenhet og overskudd til å takle tøffe situasjoner,

Både bransjen selv og politier regner med at det finnes flere vektere i Norge enn det finnes politifolk. Det antas at det i Norge er 8.500 i politiet mens vekterne utgjør over 14.000 personer i hel og deltidsstillinger. Antall vektere har vært økende de siste årene.

Vektere utfører i dag mange viktige samfunnsoppgaver som tidligere lå under politiet. Vi ser et politi som sliter med kapasitetsproblemer, selv om de får stadig flere ressurser. Antall politifolk som går fotpatrulje og prater med folk i gaten er en sjeldenhet sammenlignet med for ti år siden. Vekteren har fått en viktig rolle i bybildet, men med sterkt begrensede fullmakter og ressurser i forhold til politiet.

En ansvarlig vekter som jobber i utsatte posisjoner, har ofte en tøff hverdag. Det ser vi ofte på steder som for eksempel på Oslo Sentralbanestasjon. Det er vekteren som er i første linje når noe skjer. Det er vekteren som må tråkke i oppkast, stoppe et slagsmål, å roe folk som ikke har respekt og vanlig folkeskikk, og å megle mellom overstadig berusede. Disse situasjonene er mange og for folk flest underkommunisert. Vekterne er helt avgjørende for å opprettholde trygghet i samfunnet. Arbeidet må derfor verdsettes med lønn og arbeidsforhold som er forsvarlig.

Streikekrav

2.november ble det inngått avtale mellom Parat og NHO. Her aksepteres at deltidsansatte vektere lønnes time for time, istedenfor fast lønn.

Dette er en felle for vekterne og et tap i forhold til kravene mener vekterne som fortsatt holder streiken i gang. De er nå samlet på torget i Trondheim. En risikabel avtale for de mange deltidsansatte med usikre lønns og arbeidsforhold. Vekterne i Arbeidsmandsforbundet har ført en historisk lang streik men gir ikke opp. Fastlønn er et vesentlig krav i konflikten og viser til en fersk dom i arbeidsretten som viser til at ansatte har rett til fast kontraktfestet lønn.

På tross av påkjenningen med å streike over så lang tid har fagforeninga flere hundre nyinnmeldte.

Lørdag 14.nov trappes streiken opp med 202 nye som tas ut. De gir ikke opp kravet om fast lønn som er forutsetning for å planlegge egen økonomi og trygghet.

Eli Wæhre

Kilder: Sikkerhetsakademiet, Parat og Arbeidsmandsforbundet

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.