Nettkoder bestemmer hvordan strømmen skal flyte, kraftbørser styres og strømpris bestemmes. EU-språket må avkodes.

Med den tredje energimarkedspakken og tilslutningen til EUs energibyrå ACER fikk EU-kommisjonen myndighet til å lage såkalte nettkoder. Bak dette intetsigende begrepet ligger retten til å bestemme hvordan strømmen skal flyte, kraftbørser styres og strømpris bestemmes. ACER lager forslag, EU-komisjonen vedtar og Norge må legge de 260 sidene ord for ord inn i norsk lov.  

Fredag 11.6. 21 ble forordningene godkjent i Stortinget. LO påpeker i sitt høringssvar at det skjer uten konsekvensutredning. Mindretallet i komiteen fra SP og SV sier: «Denne proposisjonen kom svært sent fra regjeringen, og at det har vært svært dårlig tid til å behandle saken. Forslaget innebærer en innlemmelse på 260 sider lovtekst i norsk rett, (…) det er vanskelig å direkte overse konsekvensene på norsk kraftmarked og styringen av dette.» 

Sp og SV legger til at akkurat dette var et viktig poeng i ACER-kampen, at man innfører omfattende EU-regler uten å kjenne konsekvensene.

Men sjølsagt ser både flertall og mindretall at strømflyten nå skal bort fra myndighetenes bord og reguleres av markedsbestemte algoritmer. De avgjørelsene som er igjen å ta flyttes fra Norge til regioner. I første omgang sammen med Sverige, Danmark og Finland, men regionene skal gradvis smelte sammen til et felles indre EU-marked. Ved uenighet bestemmer ACER. Det har de allerede gjort to ganger før Norge fattet sitt vedtak.

Også forsyningssikkerheten skal avgjøres regionalt.

Det innføres to nye strømmarked. Et for å sikre seg strøm noen måneder fram i tid og et for effekt. Begge vil øke strømprisen i Norge. Det er ikke uten grunn at det innføres effektstyrt nettleie i Norge fra 1. januar 2022.

Slik hastebestemmes ei uke før Stortinget tar ferie at Norge ikke har noen mulighet til å strupe strømflyt over kablene for å verne norsk industri og varmen i de tusen hjem. Slik kommer konsekvensen av det ulykksalige vedtaket 22.3.2018 om å tilslutte seg EUs energiunion og EUs energibyrå ACER. Bit for bit og pakket inn slik at færrest mulig skal kunne forstå.

I EU er allerede den fjerde energipakken vedtatt. Forkledd under det vakre navnet Ren energi. EU-språket må avkodes.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.