Psykologene Frode Thuen og Peder Kjøs forsvarer sine uttalelser om «kvinners markedsverdi». Det er mulig de tror at økonomer og psykologer alltid har snakket på denne måten, men slik er det ikke. Ideen om å gjøre alt til marked kom med den nyliberale revolusjonen på 70-tallet. Gjennombruddet for slik tenkning kom med den amerikanske sosialøkonomen Gary Becker som med boka A Treatise on the Family, publisert i 1981, ble en «yppersteprest innafor patriarkalsk sosialøkonomi» for å sitere Marilyn Waring.

Becket fikk Nobelprisen for sine teorier i 1992. De som ønsker å forstå mer av  galskapen bak slike teorier anbefales å lese Marilyn Warings bok: If Women Counted. A New Feminist Economics.(1989). Også min bok Husholdets politiske økonomi (1992), har et oppgjør med teorier som Thuen og Kjøs, kanskje ubevisst, forfekter. Marilyn Waring er sosialøkonom og sauebonde fra New Zealand, tidligere parlamenstmedlem. Det var en fryd å høre henne kle av de store guruene innafor økonomifaget da hun gjesteforeleste ved flere norske universitet i 1990.

Hva var det store i nyklassisk økonomisk teori som gjorde at teoriene fortjente flere nobelpriser? Det nye var at alle menneskelige forhold  ble vurdert med «markedsøyne»: Hvilken verdi har den potensielle kjæresten? Hvordan skal vi maksimere husholdets verdi? Hvor mange barn lønner det seg å få?

De nyklassiske teoretikerne kunne fortelle oss at det «økonomiske menneske» er grunnleggende egoistisk og vurderer alle spørsmål ut fra et enkelt «tap – nytte»-skjema. Påstanden om at kvinner har fallende markedsverdi, er en typisk nyklassisk uttalelse. Innafor psykologien var det fagområdet økonomisk psykologi, som først tok i bruk markedstenkningen.

Når teoriene i dag, 40 år etter at Gary Becker lanserte sin bok, fortsatt er levende blant toneangivende psykologer, er det skremmende. Forhåpentligvis har Marily Waring  rett når hun i boka si skriver: «Kvinner analyserer ikke familien i dette helt spesielle språket, ikke fordi vi ikke er flinke nok, men fordi vi ikke er så dumme».

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.