Ingen julefred i NRK

Midt i beste sendetid, på Dagsrevyen både 1. og 2. juledag, velger NRK å bruke tid på å glorifisere krigsmaskinen F-16. Selv vår prinsesse skal involveres i demonstrasjonen av den ultimate mannekraft. Ikke engang i jula skal vi få fred fra snikmilitariseringa. Det anormale skal normaliseres. Vanvidd skal aksepteres.

Var det samtidig noen reportasje fra situasjonen eksempelvis i Afghanistan og Libya hvor F-16 fly har bombet og bidratt til drap og lemlesting av tusenvis av mennesker, har ødelagt jordbruksland, vannforsyninger, infrastruktur, byer og palasser? Fikk vi vite at folks overlevelsesmuligheter der er små, at de ikke har noe å leve av, men sulter og dør, at de som makter prøver å komme seg bort, står og banker på Europas porter, men drukner i Middelhavet og fryser i hjel på grensene?

Et barn er født i Bethlehem. Men er ikke Betlehem okkupert? Våre hoder holder også på å bli okkupert. Så glem julebudskapet, glem Paris-avtalen om klima, krigsmaskineriet må smøres. Vi må drille mye mer olje, F-16 flyene bruker 3800 liter sterkt forurensende flybensin i timen, de nye krigsflyene, F-35, bruker 5600 liter i timen. Og de flyr i tusenvis av timer.

De nye flyene går mye fortere, bringer mer effektive bomber, sågar atombomber, koster milliarder av kroner i produksjon, i bruk og vedlikehold. Tenker romjula skal brukes til å legitimere krigsindustrien og krigsmaskineriet ytterligere.

Vi må sette enda skumlere merkelapper på ”de andre”, gjøre dem til erkefiender, for ellers er jo hele dette enorme misbruk av ressurser helt unødvendig. Da kunne vi jo brukt våre krefter til å bygge fred, glede og velvære.

Opprinnelig publisert i avisa Klassekampen 29. desember.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.