For norske lesere er det viktig å klargjøre Oktober-krisa på Cuba. Oktober-krisa i 1962 utviklet seg meget hurtig til en atombombetrusler fra USA for å utslette Cuba og skremme Sovjetunionen, og er således ikke sammenlignbart med andre kriser på Cuba.

Playa Giron var USAs angrep og forsøk på invasjon av Cuba for å drepe Fidel Castro og Den Cubanske Revolusjonen i april 1961 – på norsk kalt Grisebukt-krisa. Den startet med bombeangrep på flyplasser på Cuba og fortsatte med en større marinestyrke som ilandsatte invasjonsstyrken i Grisebukta på sørkysten av Cuba. Fidel Castros styrker nedkjempet på 72 timer invasjonsstyrken. Nå satt Castro igjen med ca. 1200 soldatfanger, som USA måtte betale 50 millioner dollar for å få ut.

Revolusjonen

Den Cubanske Revolusjonens seier i 1959 var en frigjøring av Cuba fra USA-terror. USA hadde bedrevet terror mot Cuba siden 1898 da Spania tapte sitt kolonistyre. USA stjal frigjøringsseiren, og slavetilværelsen fra kolonitida fortsatte under USA. Fra 1959 fortsatte USA med terrorangrep mot Cuba fra utsiden. President Eisenhower gav ordre til å drepe Fidel Castro og Den Cubanske Revolusjonen uten at sporene kunne føres tilbake på ham og sette flekker på presidentens rulleblad. Før Eisenhower forlot embetet brøt han den diplomatiske forbindelsen med Cuba og forlangte at alle land i Amerika gjorde det samme.

President J.F. Kennedy arvet Grisebukta, og fra april 1961 proklamerte Fidel Castro Den Cubanske Revolusjonen som sosialistisk, og det ble etablert diplomatisk forbindelse med Sovjetunionen. Nå er vi klare for Oktober-krisa for 60 år siden.

Etter nederlaget for USA i Grisebukta, begynte USA en økt militæraktivitet i Karibien, og det kunne forstås som en direkte invasjon av Cuba var under planlegging.

USAs neste krig mot Cuba på tegnebrettet

I mai 1962 begynte forberedelsene til å bygge et defensivt forsvar på Cuba med kapasitet til å stå imot et nytt amerikansk invasjonsforsøk for å ødelegge Den Cubanske Revolusjonen. På dette tidspunkt skal vi huske på at USA hadde suveren kontroll over alle land i Amerika, og Cuba hadde USA betraktet som sitt eget i 60 år. Selv om de formelt var selvstendig, satt USA på bakrommet og styrte, som i de andre landene. Cuba var den lille tua, som veltet den store planen. Det kan kanskje forklare USAs forbitrelse og 120 års terror mot den lille naboen.

Fidel Castro ville ha en offentlig militæravtale med Sovjetunionen, mens Nikita Khrusjtsjov mente den måtte være hemmelig. I juli 1962 reiste Raúl Castro til Moskva for å avklare standpunktene. I august 1962 reiste Comandante Ernesto Che Guevara til Moskva med det samme formålet, men begge gangene svarte Khrusjtsjov det samme.

Fra slutten av juli til oktober 1962 bygde russerne opp en styrke på 42.000 soldater på Cuba. Det provoserte yankene med påfølgende presseskandale i de politiske sirkler, og propagandaen øker om at Cuba blir en militær trussel mot USA.

Illegale U-2 flygninger foretok USA når det passet dem, og den 14. oktober ble det tatt fotografier som viste rakettenheter utplasserte på det vestlige Cuba.

Den 16. august ble president Kennedy informert, og alarmen gikk videre til Det nasjonale sikkerhetsrådet, og diskusjonen gikk på tre angrepsmåter; luftangrep med bomber, marineblokade eller invasjon av Cuba. Bombeangrep ble mest diskutert, men da kunne man ikke være helt sikker på at alt ble ødelagt. Kennedy valgte marineblokade.

Marineblokaden settes i verk

Den 22. oktober 1962 gav forsvarssjefen ordre til Atlanterhavsflåten om blokade av Cuba som inkluderte 238 skip, 8 hangarskip, 2 kryssere, 118 destroyere, 13 ubåter. I tillegg mobliseres 250.000 soldater til invasjon av Cuba.

President J.F. Kennedy annonserte at de sovjetiske offensive raketter ble innstallert på Cuba i hemmelighet; løftet krisa straks til atombombenivå.

Khrusjtsjov avviste Kennedys påstand om at rakettene var offensive – de var defensive.

USA erklærte Cuba en aggresor for å få til sterke sanksjoner mot Cuba.

Fidel Castro mobiliserte alle cubanske styrker til kamp over hele Cuba til sammen 400.000 soldater.

FNs sikkerhetsråd

Den 23. oktober var saka i FNs sikkerhetsråd der USAs representant Adlai E. Stevenson sa at marineblokaden var et forebyggende forsvar. Dette ble avvist av Cuba og Sovjetunionen. Generalsekretær U Thant tok til slutt initiativ til samtaler mellom Cuba, Sovjetunionen og USA, og Sikkerhetsrådet anbefalte forhandlinger.

Mens forhandlingene pågår, skyter Cuba ned et illegalt U-2 fly fra USA med en sa-75 rakett. Vraket faller ned i Municipio Banes med den døde piloten major Rudolf Anderson. Khrusjtsjov sender en åpen melding til Kennedy om hendelsen over Moskva Radio. Kennedy kaster inn i forhandlingene de hemmelige atomrakettene i Tyrkia på grensa mot Sovetunionen.

Den 27. oktober kom det til en slags forståelse mellom Kennedy og Khrusjtsjov om opphevelsen av marineblokaden og ingen invasjon av Cuba mot fjerning av rakettanleggene på Cuba over bordet, mens U-2 skandalen fikk Kennedy til å kaste inn atomrakettene på Tyrkias grense mot Sovjetunionen “under bordet” – og noe av trykket gikk ut av atomtruslene.

Fidel Castros krav   

Fidel Castro var ikke fornøyd og kom med følgende 5 krav i forenklet form:

 1. Stopp av den økonomiske, kommersielle og finansielle blokaden av Cuba.
 2. Stopp terroren mot Cuba med landsetting av terrorister med våpen og eksplosiver, sabotasje, snikmord, spionasje, undergraving og infiltrasjon.
 3. Stopp angrep av pirater fra baser i USA og fra kolonien Puerto Rico.
 4. Stopp overgrep i cubansk luftrom og i havner og farvann.
 5. Avvikle Guantánamo basen og tilbakelevere ulovlig okkupert territorium.

Kennedy-administrasjonen hadde allerede vedtatt i oktober-dagene Operation Moongoose som var en stor terrorplan mot Cuba.

Den 30. oktober ankom FNs generalsekretær U Thant til Havana og hadde samtaler med den cubanske ledelsen gjennom to dager om at cubansk suverenitet og selvstendighet ikke var tema for forhandlinger, ingen inspeksjon ville bli tolerert og Castros 5 krav stod fast.

Den 31. oktober tok Sovjetunionen initiativ til å trekke tilbake rakettene.

Den 2. november ankom første visepresident i ministerrådet, URSS, Anastas I. Mikoyán,  Cuba og ble der i 3 uker for å dempe motsetningene. Det var kraftige motsetninger mellom Cuba og Sovjetunionen i avslutningen av Oktober-Krisa. USA har aldri i sin historie hatt et menneskelig ansikt og er det eneste landet i verden som har brukt atombomba mot vergeløse mennesker, 6. og 9. august 1945, over de japanske byene Hiroshima og Nagasaki. De var utvilsomt gale nok til å bruke atombomba igjen mot en hjelpeløs nabo. Det var Sovjetunionens frykt.

Den 20 november gav president Kennedy ordre til å oppheve marineblokaden av Cuba, men først 7. januar 1963 avsluttet FN forhandlingene. Cuba fikk garanti for ingen invasjon fra USA, men mistet sitt rakettforsvar, og Castros 5 krav ble det sett bort fra. Verden pustet lettet.

USA verdens største terrorland

Noen eksempler: Den 4. mars 1960 eksploderte det franske lasteskipet “Coubre” i Havana lastet med ammunisjon og eksplosiver fra Belgia til Den Cubanske Revolusjonen med over 100 døde og tusen såret. Det var USAs hjelp til en liten og fattig nabo som ville ha frihet.

Den 6. oktober 1976 tok Cubana Airlines, flight 455, en DC8, sivilt passasjerfly, av fra Bridgetown på Barbados, noen minutter etter avgang eksploderte flymaskinen. Alle 73 om bord ble drept; 2 flymannskaper, det cubanske fektelandslaget, studenter på vei til Cuba for å studere medisin, vanlige passasjerer fra 5 – 6 land. En bombe var plassert om bord av CIA-agenter, en gjenlevende Luis Posada Carriles, under spesial beskyttelse av Den store Satan, som er den riktigste betegnelsen på USA. USAs terrorkrig mot Cuba har kostet over 3500 mennesker livet og over 2000 såret for livet.

USAs terror mot Cuba har fortsatt i alle tenkelige former i alle 60 år. I de siste åra har USA laget ei terrorliste med definisjonen:  Rammer motstandere av USAs terror over hele verden. Cuba er plassert på denne lista, og straffen er å sulte befolkningen til døde. Det er middelalderens terror som styrer USA.

Kennedy planla og vedtok Operation Moongoose

President John F. Kennedy oppnådde en terrorists død; skutt med 7 skudd. Det har blitt opprettet 3 kommisjoner på jakt etter sannheten om drapet, men Løgnens rike makter ikke sannheten. Min venn Steinar Åge Brenden har skrevet den beste boka om “Kennedy drapet” på norsk, som kommer i ny utgave til neste år.

Det er et stort kildemateriale tilgjengelig for Oktober – krisa og ved 60 års markeringen har det vært tallrike avisartikler her på Cuba. Vestlige kilder, og især norske, baserer seg på USA-versjoner og er av liten verdi.

Siste: FNs hovedforsamling har i dag 3. november dømt USAs kriminelle Blokade av Cuba:  185 land fordømmer blokaden som ulovlig, 2 land forsvarer blokaden USA og vasallen Israel, og 2 land fraværende Brasil og Ukraina. Stor glede på Cuba, i hundrevis av studenter på mitt gamle universitet i Havana stod ute og fulgte sendingen på storskjerm. 

H. Boye Svendsen i Havana

FOTO: Fortress Morro- Cabana © Konstik | Dreamstime.com

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.