FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i okkuperte Palestina, Michael Lynk, ber den norske regjeringen i brev av 16. juni, om å gjøre mer for å ansvarliggjøre Israel for sine brudd på internasjonal lov. På bakgrunn av dette oppfordrer han regjeringen til å iverksette tiltakene (sitat: I would call upon your government to adopt meaningful accountability measures respecting the Israeli occupation that would include):

  • Stanse all norsk økonomisk aktivitet og handel med de ulovlige israelske bosettingene.
  • Erkjenne at Israel de facto har annektert mye av Vestbredden, som er like ulovlig i henhold til folkeretten som anneksjon de jure.
  • Bruke Norges stemme i FNs sikkerhetsråd til å oppfordre medlemsstatene til å ta praktiske grep, i de aktuelle sammenhenger, for å skille mellom territoriet til staten Israel og territoriene okkupert siden 1967, i samsvar med FNs Sikkerhetsrådsresolusjon 2334 (2016).
  • Sikre at Statens Pensjonsfond Utland selger sine eierandeler i ethvert selskap, norsk eller utenlandsk, som er registrert i FNs database over selskaper med virksomhet i de israelske bosettingene, publisert i februar 2020.

Forsvar folkeretten, Fagforbundet, Norsk Folkehjelp og Palestinakomiteen i Norge har i brev av 29. juni bedt utenriksministeren svare på hva regjeringen vil gjøre og på hvilken måte for å etterkomme oppfordringene til FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i de palestinske okkuperte områdene.

Dette er forhold og problemstillinger vi har tatt opp med norske myndigheter i flere sammenhenger og som er helt sentrale elementer i relasjon til Israels systematiske og alvorlige undergraving av respekten for internasjonal rett, skriver de fire organisasjonene til utenriksministeren.

Den manglende respekten for internasjonal rett har brakt mulighetene for en rettferdig løsning på det palestinske folkets situasjon til et kritisk punkt – en situasjon som det internasjonale samfunn må bære et stort ansvar for.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.