Som obersten sier på forsiden av Klassekampen 27.12.21, kan vi takke «Russlands annektering av Krim i 2014» for at Finnmark, les Norge, nå kan forsvares.

Oberst Tomas Beck på forsiden av avisa Klassekampen 27. desember

Aldri tidligere har vel en folkeavstemning blitt brukt på denne måten. I Folkeavstemningen på Krim i mars 2014 møtte 87% av de stemmeberettigede opp. Ca. 98% av disse stemte for at Krim, etter det fascistiske statskuppet i Ukraina i februar, skulle søke seg tilbake til den Russiske føderasjonen. I Orwellsk tale er Folkeavstemningen i snart åtte år blitt fremstilt som «Russlands annektering».

Retorikken skaper rom for handling

Denne retorikken har vist seg beleilig på flere måter: USA forlanger/tilbys nå fire baser i Norge; i Østfold, Rogaland og Troms, i tillegg til andre installasjoner de har i Trøndelag og landet ellers. På de nye basene skal norsk lov ikke gjelde; hva amerikanerne foretar seg her, skal Norge ikke ha innsyn i. Hva de amerikanske soldatene måtte foretar seg av kriminelle handlinger i Norge utenfor disse basene, vil vi heller ikke ha noe med. De vil kunne «ta ut» hvem de vil og har sørget for at vi ikke lenger har Julian Assange til å fortelle oss om det.

Hva amerikanerne måtte komme til å bringe inn av våpen på disse basene, har Norge ikke innsyn i. Atomvåpen, ingen hindring.

Hva amerikanerne måtte komme til å bringe inn av fanger som skal tortureres på disse basene, vil vi ha like lite med som cubanerne har på USAs base på Cuba, Guantanamo.

Våre nazistiske allierte i Ukraina. Foto: Shutterstock

Forskjellen er den at USA har okkupert Guantanamo mot den cubanske regjerings vilje, mens Solbergregjeringen så ut til frivillig å ville overlate deler av Norge til okkupantene av Guantanamo.

Hvilke trusler som ligger bak, kan man jo forestille seg.

Skulle USA-baser på norsk jord bli en realitet, kan man trygt slå fast at «Kongeriget Norge» ikke lenger vil være «et frit, uafhængigt og udeleligt Rige», slik det sto i Grunnloven vi feiret så sent som under 200-hundreårsjubileet, også i 2014.

Så, hvorfor ikke enn folkeavstemning om § 1?

Mens det ennå er tid?

Ane Hoel

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.