Den pågående rettsprosessen mot Julian Assange skal avklare om han kan utleveres til USA etter krav fra amerikanske myndigheter. Saken ble aktualisert og løftet til et storpolitisk nivå da den britiske innenriksministeren Priti Patel i juni i år besluttet at den australske statsborgeren Julian Assange kan utleveres til USA.

Assange og hans advokater har anket utleveringen og ankegrunnlaget er nå klart. Først og fremst hevder anken at tiltalen mot Assange er politisk motivert. Siden utleveringsavtalen mellom USA og Storbritannia forbyr utlevering på politisk grunnlag, vil dette ankegrunnlaget i seg selv være tilstrekkelig for å stanse utlevering. Dernest sier anken at Assange er tiltalt for å benytte sin lovbeskyttede ytringsfrihet. Endelig hevder anken at USA har feilinformert retten i tidligere rettsrunder ved å se bort fra at motivene til WikiLeaks for å avdekke hemmelige dokumenter er journalistisk motivert.

USA har ikke anerkjent at det er journalistiske motiver som ligger bak WikiLeaks avsløringer og har forsøkt å redusere dette til en kriminalsak. Dette må britiske domstoler nå ta stilling til i ankeprosessen.

Forsvarerne til Assange ønsker også i ankeprosessen å belyse alle lovbrudd og irregulære aktiviteter fra CIA så langt i saken. Her har Assange-siden fått ytterligere argumenter gjennom en ny sak som ble fremmet i en lokal domstol i New York 15. august.

En rekke journalister og advokater har saksøkt Mike Pompeo og CIA fordi deres kommunikasjon med Assange ble avlyttet mens han satt i den ecuadorianske ambassaden fra 2012-2019. Alle som besøkte Assange, måtte gi fra seg elektronisk utstyr som så ble kopiert av det spanske sikkerhetsselskapet UC Global og oversendt til CIA.

En av journalistene som står bak søksmålet er den erfarne journalisten John Goetz. Da søksmålet ble kjent, fortalte han på den videosendte pressekonferansen hvor rystet han ble da han oppdaget at alt arbeide han hadde gjort for tyske medier ble kompromittert. Goetz forteller at kildevernet hans ble grovt krenket ved at alt sensitivt kildemateriale ble oversendt CIA. Yahoo News avslørte høsten 2021 med bakgrunn i solide kilder innad i CIA at det forelå planer om å bortføre Assange fra den ecuadorianske ambassaden, og endatil ta livet av ham. Mike Pompeo kom fra CIA, der han ledet etterretningsorganisasjonen i to år fra 2017-2018 før han ble utenriksminister for Donald Trump fram til valget i 2021. Disse lovbruddene burde i seg selv være grunn nok til å avvise saken.

Tausheten som fortsatt råder i norsk offentlighet viser at det trengs mer dokumentert kunnskap.

Assange kan ende sine dager i et amerikansk høyrisikofengsel. Norsk PEN markerer i høst 100 års kamp for forfulgte journalister og forfattere. Nå står kampen mot utlevering av Assange sentralt. Vi må kreve at utenriksminister Anniken Huitfeldt engasjerer seg i prosessen mot Julian Assange med mål om å løslate han.

(Artikklen ble først publisert i Klassekampen)

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.