John Pilger: Domstolens beslutning om Julian Assange et hardt slag mot journalistikken og det frie ordet.

Den verdensberømte journalisten og dokumentarfilmskaperen John Pilger har vært en av de mest solide støttespillerne for Julian Assange under hele hans kamp for frihet og rettferdighet.

Han skriver om dette i en kommentar til den britiske domstolen om å bane vei for utlevering av Julian Assange til USA. High Court Judges – Lord Burnett og Lord Justice Timothy Holroyde – brukte ni minutter på å avfeie forsvaret til den forfulgte journalisten og godta anken fra USA. Kommentaren er publisert i Independent Australia.

Pilger begynner med å sitere den franske filosofen Jean-Paul Sartre:

«La oss se på oss sjøl, hvis vi orker, og se hva det er i ferd med å bli av oss.»

Og Pilger fortsetter:

Sartres ord bør gjenlyde i alle våre sinn etter den groteske avgjørelsen fra Storbritannias High Court om å utlevere WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange til USA hvor han står overfor «en levende død». Dette er straffen hans for forbrytelsen autentisk, nøyaktig, modig, vital journalistikk.

Misbruk av loven er et utilstrekkelig begrep i disse omstendighetene. Det tok de parykkledte hoffmennene til Storbritannias ancien regime bare ni minutter på fredag å opprettholde en amerikansk anke mot en distriktsdommers aksept i januar av en enorm mengde bevis for at helvete på jorda ventet Assange over Atlanterhavet: et helvete der han etter ekspertenes mening vil finne en måte å ta sitt eget liv på.

Den nylige tilståelsen til en viktig FBI-informant og redskap for påtalemakta, en bedrager og serieløgner, om at han hadde fabrikkert bevisene sine mot Julian, ble ignorert. Avsløringa om at det spanskdrevne sikkerhetsfirmaet ved den ecuadorianske ambassaden i London, hvor Julian hadde fått politisk tilflukt, var en CIA-front som spionerte på Julians advokater og leger og fortrolige (inkludert meg selv) – ble også ignorert.

Den nylige journalistiske avsløringen, gjentatt i detalj av forsvarer overfor High Court i oktober, om at CIA hadde planlagt å myrde Julian i London – sjøl det ble ignorert.

Hver av disse «sakene», som advokater liker å si, var nok alene for en dommer som holdt seg til loven til å kaste ut den skammelige saka mot Assange ved et korrupt amerikansk justisdepartement og deres innleide tjenere i Storbritannia. Julians sinnstilstand, brølte James Lewis, QC, USAs mann på Old Bailey i fjor, var ikke mer enn «malingering» – et arkaisk viktoriansk begrep som brukes for å benekte eksistensen av psykisk sykdom.

Det som virkelig var sjokkerende på fredag var at høyesterettsdommerne – Lord Burnett og Lord Justice Timothy Holroyde, som leste opp ordene deres – ikke nølte med å sende Julian til døden, enten levende eller på annen måte. De tilbød ingen formilding, ingen antydning om at de hadde brydd seg om loven eller til en gang grunnleggende moral.

Som avslutning på artikkelen kommer John Pilger tilbake til Jean-Paul Sartres ord:

«La oss se på oss sjøl, hvis vi orker, og se hva det er i ferd med å bli av oss.»

Sartre skrev disse ordene i forordet til Franz Fanons berømte bok: «Jordens fordømte» (1961, på norsk 1967), og Pilger avslutter med å spørre:

«Hvem av oss er villige til å stå fram i stedet for å bare være tilskuere til en episk parodi som den rettslige kidnappinga av Julian Assange? Det som står på spill er både en modig manns liv og, hvis vi forblir tause, erobringa av vårt intellekt og følelsen av rett og galt: faktisk vår menneskelighet.»

Oversettelse og ingress til artikkelen i Indipendent Australia er skrevet av Pål Steigan for Steigan.no.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.