«Vi De Forente Nasjoners folk som er bestemt på; å redde kommende slektsledd fra krigens svøpe som to ganger i vår livstid har brakt usigelig sorg over menneskeheten» (FN-pakten, fortalen)

Da nyhetsbyrået Reuters intervjuer «to på gata» i Luhansk, vist i NRK onsdag 21. september, som uttaler seg positivt om folkeavstemningen i Donbas, protesterer Tobias Sæter ved Forvarets Høyskole mot hva han kaller «unyansert … russisk propaganda».

Dette avfødte Sigurd Falkenberg Mikkelsens (NRK) erkjennelse av innslagets «manglende bakgrunn og kontekst». I hva NRK ellers gjør, se for eksempel Dagsnytt atten 30. september, er ensidigheten øredøvende – en enestående nedrakking og demonisering av Russland.

Redaktør Mari Skurdal i Klassekampen kaster seg 1. oktober på samme bølge. Hun slår følge også med utenriksminister Huitfeldt som uttaler i alle kanaler at: «illegale folkeavstemninger vil eskalere situasjonen og være et alvorlig brudd på folkeretten».

Ja selvsagt (!) – «illegale» folkeavstemninger er selvfølgelig «illegale». Men avstemninger i henhold til FN-pakten artikkel 1.2 («å utvikle vennskapelige forhold mellom nasjoner grunnlagt på respekt for prinsippet om folkenes like rett og selvbestemmelsesrett») – er selvsagt ikke det. Det er slik siviliserte nasjoner ordner tvister om folkenes selvstyre og selvbestemmelse. Og det var der vi var før krigen.

I stedet for sin vranglære burde fredselskende Nato og Norge sørge for å bidra til at folkeavstemningene blir rettferdige og representative. Tenk hvor mye lidelse som kunne ha vært unngått dersom Nato, EU og Norge i stedet for å fordømme hadde støttet opp om folkeavstemningene som ble holdt i 2014.

En parallell til Kosovos løsrivelse fra Serbia: Her var det en sterk bevegelse for bruddet som skjedde ved en selvstendighetserklæring i det lokale parlament, men uten folkeavstemning. FN ba Den internasjonale domstolen i Haag om en rettslig vurdering. Denne konkluderte med at erklæringen – selv uten referendum – ikke var folkerettsstridig. Verdenssamfunnet godkjente så løsrivelsen som folkets vilje, og vi slapp en situasjon der våpnene skulle tale.

Var det ikke folkenes like rett det het? Hvorfor skal ikke folkene på Krim og i Donbas ha de samme rettigheter som folket i Kosovo?

Innlegget er tidligere publisert i avisa Klassekampen

  1. Veldig bra! Peter Ørebech konstaterer det innlysende. Det er komisk å se alle NRKs journaliser uttale ordet «ufrie» ved enhver omtale av folkeavstemmingene og samtidig se videoer fra modige journalister i de «ufrie» områdene dokumentere folks glede og lettelse over å få lov til å velge sin egen fremtid, fri for bomber og granater som har drept ca 15 tusen mennesker de siste snart 9 årene, veldig mange av dem sivile. Det er NRKs og alle andre NATO-mediers journalister som er ufrie fordi de engang ikke søker å nyansere bildet, kontrollert som de er av sine redaktører samt marinert i sin egen propaganda.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.