Som Ship to Gaza Norway skrev i et brev til utenriksminister Søreide 16. august øker nå Israel den kollektive avstraffelsen av befolkningen i Gaza. Bakgrunnen for Israels tiltak skal være at noen i Gaza har sendt brennende ballonger over grensen mot Israel, for øvrig uten å gjøre noen skade.
Straffen består i at fiskeriene må stoppe opp pga manglende tilgang til feltene, grenseovergangene stenges med et lite unntak for «vital humanitær bistand». All tilførsel av drivstoff stenges og dermed all kraftproduksjon. Alt dette akkompagnert av en rekke flyangrep mot Gazas sivile befolkning.
Følgene av straffetiltakene er enorme:
- I 2012 beregnet Israel at daglig ernæringsbehov for en voksen person er på 2.279 kalorier. Dette har dimensjonert all import av næringsmidler gjennom grenseovergangene mot Gaza. Dette er veldig lite, spesielt for fiskere/bønder og andre med hardt fysisk arbeid, og er helt på grensen av det forsvarlige. Dessuten har importen vært variabel og kun den minimale fangsten fra fiskerne har gjort at folkene har overlevd. Nå kan det gå mot null fiske og i verste fall en sultkatastrofe. En befolkning der over halvparten lever under fattigdomsgrensa er ekstra sårbar.
- Uten drivstoff må kraftverket stenge. Det betyr strømbrudd på 16-20 timer i døgnet pga Israels veldig beskjedne leveringer. (Israel leverer 120 megawatt, normalt forbruk er på 500 megawatt) Dette rammer drikkevannsforsyningen, kloakken vil renne urenset ut i havet, nesten all virksomhet ved sykehus og andre helseinstitusjoner vil stoppe opp. Dessuten vil økonomien lide et stort tap når all virksomhet i industri og annen kommersiell virksomhet stopper opp. Ikke minst i landbruket vil følgene være katastrofale når vanningsanleggene kollapser.
- I tillegg kommer resultatet av Trumps fredsplan og trusselen om annektering: Palestinerne innstilte alt samarbeid med Israel, og et kontor i Gaza som formidlet innreisesøknader til Israel måtte stenge. Det betyr at nødvendige helsereiser for operasjoner o.l. i Israel måtte innstilles. Ifølge FN-organisasjonen OCHA reiste 16.232 pasienter fra Gaza til Israel i juni 2019. I juni i år var dette antallet helt nede i 218. Dette har ført til en kraftig reaksjon fra Redd Barna. «Vi er opptatt av at barna dør og at flere kan komme til å dø hvis ikke mulighetene til å forlate Gaza blir myket opp. Det er avgjørende at Israel raskt godkjenner søknader for å reise ut, slik at ikke barn vil dø på grunn av det byråkratiske systemet,» sier Birgitte Lange, generalsekretær i norske Redd Barna. Organisasjonen opplyser at flere enn femti barn i Gaza lider av kreftformer som trolig krever utenlandsk behandling.
- Under protestene ved grensegjerdet mot Israel fra 30.mars 2018 til 27.desember 2019 ble ifølge FN minst 35.600 mennesker skadet, av disse rundt 8.000 med skuddskader. Leger Uten Grenser har behandlet over 4.800 av disse skuddskadene, de fleste er unge menn. Trolig for å minimalisere sivile tap ble det skutt mot beina, og omfattende skader er registrert selv ved enkeltskudd. Trolig er det høyhastighetsammunisjon som har ført til de omfattende skadene. Lege Abu Abed i Leger Uten Grenser kan ikke slå fast at det er brukt høyhastighetsammunisjon, men sier: «Jeg er ingen våpenekspert. Men vi ser en massiv ødeleggelse av bein og muskelmasse. Disse ungdommene har ødelagte, knuste bein, mange har måttet gå i årevis med metallskinner og infeksjoner.» Mange av disse skadene kan ikke få fullgod behandling i Gaza pga både kapasitet og medisinmangel. Men ingen av disse kommer nå ut fra Gaza for å få nødvendig behandling.
STGN har ennå ikke fått noe svar på spørsmålene i brevet sitt fra utenriksministeren, men i dagens «Klassekampen» skriver hennes statssekretær Audun Halvorsen som svar på tilsvarende spørsmål fra avisen at de er bekymret over forverringen av situasjonen til befolkningen i Gaza. Han sier at stengningsregimet går sterkt utover en allerede hardt prøvet sivilbefolkning. Han mener at det kun er forhandlinger mellom partene og forsoning på palestinsk side som kan legge grunnlaget for en varig løsning.
Det viktige og sentrale spørsmålet fra avisen om disse tiltakene fra Israels side kunne være kollektiv avstraffelse ble ikke besvart. Det unngikk han selvsagt fordi regjeringen allerede har signalisert hvilken side i konflikten de står på, og vil selvsagt ikke kritisere sin samarbeidspartner Israel.
Regjeringen slår kontant fast i regjeringsplattformen at de ønsker å «legge til rette for styrket forsknings- og utviklingssamarbeid, handel, turisme og kulturutveksling med Israel». Palestina eller andre land nevnes ikke i den omfattende erklæringen. Regjeringens uforbeholdne støtte til Israel, også når de stadig bryter internasjonal lov, sender et signal om at folkerettighetsbrudd belønnes med økt samarbeid.
Jan P. Hammervold