I disse dager kan vi lese at Norge har nådd NATOs første mål for opprusting. 2% av bruttonasjonalprodukt. Og Stoltenberg slår seg stolt på brystet. Hans anstrengelser for å oppfylle Donald Trumps første mål er kronet med hell når det gjelder Norge. (Men han føyer til når han blir intervjuet, at dette er ikke nok. Nå gjelder det å ruste opp enda mer.)

Trump har talt

Donald Trump har gått i spissen for denne opprustningen. Han har krevd at nå må Europa (selvsagt Norge også) kraftig øke sine militærbudsjetter. Han har i første omgang krevd 2% (jeg tror på Twitter) av BNP (Brutto Nasjonal Produkt) som et passende mål. Og den trofaste Jens Stoltenberg har kastet seg på bølgen og refset Europa for å ikke oppruste mer og i et større tempo.  

Og norske politikere har stilt opp. Unisont: Ja selvfølgelig må vi ruste opp! Litt uenig om tempoet, litt uenighet om hvordan (bombefly? Fregatter? Raketter? Tanks? …) Men enige om målet. Opprustning.

Hvorfor???? Hvem er fienden? Hvem er det vi skal forsvare oss mot?

Ikke Malaysia vel? Eller Finland? Eller Malawi? Eller tror vi at Kina har tenkt å sende en hær til Europa og erobre land for land? Eller kanskje Argentina? Eller Indonesia? Mexico?

Nei … selv om det kanskje ikke blir sagt i klartekst, så forstår vi alle at det er Russland. Etter folkeavstemningen på Krim halvøya hvor folket (med stort flertall) bestemte at de heller ville være en del av Russland enn Ukraina og etter uroligheter og stridigheter i en region i Ukraina hvor Russland ble beskyldt for å støtte feil part, så har NATO landenes politikere gjentatt til det har blitt en sannhet: Russland har aggressive hensikter. De har tenkt å underlegge seg Europa. Bit for bit.

Nå må vi møte denne faren og ruste opp!

Og journalistene i media har fulgt opp. Intervjuet de alvorlige og bekymrede politikerne…

Men er vi i fare? Er det behov for å ruste opp?`

Russland er presset av NATO
Styrkeforholdet har endret seg

USAs militær budsjett har i de to siste årene økt fra i underkant av 5300 milliarder kroner til 5850 milliarder kr! (ca 10% økning)

Russlands militærbudsjett har i samme periode sunket fra 702 milliarder kr. til 549 milliarder kr!! (nedgang på ca 22%, nesten en fjerdedel!!) Dvs hele budsjettet deres er nå på størrelse med økningen i det amerikanske budsjettet!!! Og er i dag under en tiendedel av den amerikanske!!

Faktisk er det russiske militærbudsjett mindre enn det franske! (576 milliarder kr) Og litt større enn det engelske ( 450 milliarder) og det tyske (450 milliarder).

NATO landenes samlede budsjett er i dag 9324 milliarder kr. Og jeg gjentar: det russiske er 549 milliarder. Altså NATO bruker 20 ganger mer!!!

Og så sier politikerne at vi må ruste opp! Det er ikke nok!

Er det mulig???

Tror noen i fullt alvor at Russland planlegger å sende sine sterkt underlegne soldater og tanks inn i Polen? Eller forsøke å underlegge seg Ungarn? Bulgaria?  Finnmark? Det ville ha vært det rene selvmordsprosjektet. NATOs tallmessige og utstyrsmessige overlegne hærer ville lage hakkemat av russerne.

Og det vet russerne utmerket godt.

Vet ikke Erna Solberg det? Vet ikke Jens Stoltenberg det? Vet ikke Jonas Gahr Støre det?

Jeg mener ja, selvfølgelig. Det er så opplagt. De må vite det. Litt tiltro må vi ha til våre politikeres kunnskapsnivå.

At de ikke forteller det til oss andre, betyr ikke at de ikke vet.

Men så dukker spørsmålet opp, hvis det jeg sier er riktig at NATO i forveien kan lage hakkemat av russerne (og hvem som helst andre for den sakens skyld),  Hvorfor ruster vi da opp enda mer?

Det får jeg ta opp i neste innlegg….

Jon Nordmo

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.