(Dette innlegget ble først publisert i Klassekampen 29. Desember og republiseres med tillatelse)

Det statseide selskapet Norske tog valgte 17. desember å inngå en avtale med Alstom, et fransk selskap som ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter bidrar til okkupasjonen i Palestina. Kan vi vente at regjeringen kommer på banen og rydder opp?

Norske myndigheter har lenge vært en pådriver for FNs retningslinjer for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP) og OECDs retningslinjer, som skal sikre et ansvarlig og etisk næringsliv. Slik det er nå medvirker staten gjennom Norske tog til profitt på okkupasjon og krigsforbrytelser. Tydeligvis er det stor forskjell på teori og praksis i forvaltningen av statlig eierskap.

I 2020 ble Alstom lagt til på FNs liste over selskap som opererer i okkuperte områder og dermed bidrar til brudd på folkeretten og menneskerettighetene. Det førte til at pensjonsfondet KLP i år trakk sine investeringer fra Alstom, grunnet en «uakseptabel risiko for at de ekskluderte selskapene bidrar til medvirkning på brudd av menneskerettigheter i krigs- og konfliktsituasjoner gjennom deres tilknytning til de israelske bosettingene på den okkuperte Vestbredden.» Hvordan kan Norske Tog se bort fra det samme?

Norge har et regelverk som skal sikre at norske selskap og offentlige innkjøpere ivaretar menneskerettighetene også i konfliktområder. Alstom er et fransk selskap som ifølge høykommissæren for menneskerettigheter har aktiviteter som er uforenelige med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP), prinsipper Norge er forpliktet av. Norske Tog skriver at de har vurdert Alstom sitt engasjement i okkuperte områder i Palestina, men har likevel inngått kontrakt.

Rett før julefreden skulle senke seg kom det 22. desember også nyheter om at selskapene Alstom og baskiske CAF, som bidrar med trikker til kolonier på okkupert land i Palestina, er med i en ny konkurranse om leveranse av fjerntog i Norge.

Igjen ser det ut til at kontrakter i milliardklassen kan deles ut til selskap som tjener på okkupasjon og bidrar til brudd på menneskerettighetene. Igjen ser det ut til at statlige selskap vil ignorere UNGP og OECDs retningslinjer.

Støres regjering må på banen for å vise at etisk og ansvarlig næringsliv er mer enn fagre ord og at dette også betyr noe i praksis. Vi har retningslinjer som skal sikrer at norske selskap respekterer krigens folkerett. Når staten er eneste eier burde dette være enkelt å praktisere? Vårt forslag for nyttårsforsett til regjeringen i 2022 er: ingen milliardkontrakter til krigsprofitører, ingen statlig støtte til krigsforbrytelser.

Line Khateeb,
Leder, Palestinakomiteen i Norge
leder@palestinakomiteen.no

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.