Det er Norge, ved etablering av amerikanske baser, som skaper utrygghet.

Høyres farefulle ferd mot ragnarokk skyter fart. Nå gjennom ordføreren i Ørlandet, som vil ta de demonstrerende i skole og fortelle dem: Det er Russland som har skylda!

Det har vært demonstrert flere steder siden 2018, mot provoserende NATO-framferd. Blant annet gjennom øvelsen Trident Juncture. Det var den største øvelsen på lang tid og endte opp i et flyshow på Byneset i Trondheim. Et enormt forbruk av brennstoff med selebritetene som tilskuere fra over 20 land, med Nato,s generalsekretær i spissen. Hvor var Parisavtalen da?

Tromsø havn ble NATO havn

Så har de etablert en stilltiende avtale med Tromsø kommune for landing av fartøyer ved kai nær byen. Det er ikke avklart om de har atomvåpen eller utstyr/ramper for utskyting av atomvåpen. Hvilken provokasjon er ikke dette? Kommunestyret i Tromsø stoppet det i første omgang, men snudde med et knapt flertall etter et enormt press fra myndighetene sentralt. På nytt viser det seg at politikerne lar seg presse.

Bombefly fra AU Air Force stasjonert på Ørlandet

Nå er amerikanske strategisk bombefly etablert på kampflybasen på Ørlandet. Det skal øves med det norske luftforsvaret. Det skjer plutselig og er ei aggressiv handling. Hva slags trusselvurderinger ligger bak dette? Har lokalbefolkninga og kommunepolitikerne blitt informert om dette tidligere? Innlegget til ordføreren er slett ikke betryggende, for et Trøndelag som er oppfylt med våpen av ukjent mengde og innhold på Stjørdal fra før. Kan det rett og slett tenkes at det er et farefullt arbeid som her foretas og at Russland blir provosert til å innrette sine styrker inn mot et slikt mål? For dette er et amerikansk framstøt blant flere provoserende tiltak som berører en rekke lokalsamfunn i Norge.

Mange milliarder til fremskutt kampflybase på Evenes

Blant annet har Andøy flystasjon blitt nedlagt til fordel for den sivile flyplassen på Evenes, samtidig som forsvaret fortsatt skal beholde store områder på Andøya. Dette er gjort mot sterk motstand fra SP, SV, Rødt (og Venstre før de gikk inn i regjeringa Solberg) på Stortinget.

Kostnaden ligger i størrelsesorden 4,5 milliarder kroner. Penger har de tydeligvis nok av. Men hvorfor gjorde de dette grepet? Jo, det gjorde de sikkert ut fra at det er et amerikansk ønske om å skaffe seg flere baser i Norge. Dette henger sikkert også sammen med at forsvaret av Norge med verneplikten/totalforsvaret, er endret til inngåelse av bilaterale avtaler med USA.

Fra før har vi radaren i Vardø. Er det ikke snart nok, og bør ikke de høge herrer snart tenke seg om?

Les Torild Olsen sin kommentar til nordområdene i Nationen 8. mars i år. En tankevekkende artikkel om hvordan nordområdene og Finnmark blir behandlet av våre myndigheter.

Det som er verre, er at Forsvarsministeren og Stortingets flertall godtar alt av hemmelighetskremmeri hvor stormaktene kan rivalisere i nordområdene uten at folk veit hva som foregår. I stedet er Forsvarsministeren ute og refser høgtstående offiserer som ikke ønsker disse provokasjonene mot Russland.

Dette kan ikke fortsette! Om Forsvarsdepartementet skal ha fnugg av tillit så må de åpne seg for verden. Norge er ikke tjent med at det bygges opp amerikanske baser i Norge, stikk i strid med forutsetningene som var lagt inn ved innmeldelsen i NATO.

Ingen Natobaser på norsk jord og ja til ny forsvarspolitisk diskusjon.

Jeg kommer tilbake til et svar på ordførerens forsøk på folkeopplysning, gjennom oberstløytnant Geir Hågen Karlsen i Forsvarets Høgskole. Han serverer kun er ei liste over hva Russland bør gjøre, men ingenting om hva den andre stormakten USA og Norge bør og kan gjøre for å skape lavspenning i nord.

Trondheim, den 8. mars 2021.

Hagbart Vebostad
SV-medlem og medlem i Trondheim Nei til atomvåpen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.