Norske høyrepolitikere, USA og NATO bruker Russlands anneksjon av Krim som kronargument for etablering amerikanske baser i Norge. Men hadde Russland noe valg?

Tim Marshall er britisk journalist og forfatter av boka «Geografiens makt» (2015). Han mener at hvis Ukraina hadde blitt EU- og NATO -medlem, ville Russland mistet den isfrie marinehavna si på Krim. Det kunne ikke Putin akseptere.

Marshall har jobbet for BBC, Sky News, The Times, Guardian, Independent og Daily Telegraph, og rapportert bl.a. fra Balkan og Midtøsten. Boka er anbefalt av Sir John Scarlett, som var sjef for Secret  Intelligence Service (MI6) 2004-2009.

Geografien avgjør

Marshall mener at selv i vår tid -med bl.a. langtrekkende atomraketter og terrorbalanse, er geopolitiske forhold avgjørende for supermaktenes beslutninger. Det nord-europeiske lavlandet i Ukraina er for Russerne fremdeles et fristende territorium å angripe Russland fra -og som derfor må kontrolleres. 

Artikkelforfatterens syn er at Russland er Satan og USA Faen. Ingen av landene er demokratier, men styrt av økonomisk-politiske eliter som rivaliserer om verdensherredømme. USA og NATO er Russland militært fullstendig overlegent. Russland har et militærbudsjett på størrelse med Frankrikes. Norge har en geopolitisk utsatt posisjon, i skvis mellom USA og Russland. Men det er i Norges interesse å ha et godt forhold til Russland, og ikke ukritisk være med på USAs og krigsindustriens verdenspoliti-spill.

Den norske økonomisk-politiske eliten har imidlertid valgt Faen for å bekjempe Satan, og dermed satt det norske folket i en vanskelig situasjon. Landet vårt blir stadig mer dratt inn opprustningskappløp og begynnende kald krig. Derfor er det særlig viktig for nordmenn å forstå både Russlands og USAs handlinger.

NATO på hugget

Siden sammenbruddet av Sovjetunionen og Warzawapakten har Russland vært svekket. NATO har krøpet stadig nærmere og innlemmet Den tsjekkiske republikk, Ungarn og Polen i NATO (1999). Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Romania og Albania ble medlemmer i 2009. Russland er nå bokstavelig talt innringet av NATO- og USA-baser.

Krim var en del av Russland i to århundrer før den ble overført til sovjetrepublikken Ukraina  i 1954. Omtrent 60 prosent av befolkninga på Krim har russisk som morsmål. I 2013 tilspisset den politiske striden om Ukrainas veivalg seg.

Russland har hatt marinebase i Sevastopol siden 1783. Marshall mener Russland kunne tolerert å leie en base av et nøytralt Ukraina, men slik så det ikke ut til å gå.

Et pro-vestlig Ukraina som ville bli medlem av både EU og NATO, truet Russlands adgang til landets eneste isfrie dyphavs-havn i Svartehavet. En mulig NATO-base der var utenkelig for Russerne. EU, USA og NATO støttet de pro-vestlige kreftene i Ukraina, og konflikten utviklet seg stadig mer voldelig. Utfallet var uvisst. Ifølge Marshall hadde ikke Putin noe særlig valg -han måtte annektere Krim.

Dette kartet viser omfanget av USAs baser

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.