Vi håper vel alle at jula skal gi oss fred, håp og mot og påfyll.  Vi henter dette fra fellesskap med familie og venner, fra tro, tradisjoner og mat og drikke.  I år trenger vi det ekstra, å få en god jul. 
Julehøytiden står sterkt hos den palestinske befolkning. I fjor fikk jeg være tilstede under tenninga av julegrana ved fødselskirka i Betlehem  og julemarkedet som lår like ved.  Gatene var fylt opp av folk, mat og musikk.  Sånn er det ikke i år.  Befolkningen i Betlehem er ekstra sterkt ramma av korona.  De har det meste av sin inntekt fra turisme.

Jeg merker meg at den israelske okkupasjonsmakten forsøker å skape splid mellom kristne og muslimer.  Og mange kristne i Norge tror at kristne i Palestina lider og ønsker å forlate landet pga. av at de er i fåtall i forhold til den den muslimske befolkningen.  Men dette stemmer ikke.  Det er okkupasjonen, muren og mangel på mulighet til å bevege seg fritt som gjør det vanskelig å leve som kristen og palestiner både på Vestbredden, Gaza   og i Israel.

Mine venner i Betlehem forteller at både kristen og muslimer markerer jul.  Og som for oss så er mat og besøk av familie viktig i julehøytiden. Men hvordan hadde vi opplevd det hvis vi ikke fikk være sammen med familien i jula, hvis det var en mur og strenge restriksjoner som hindra oss fra å besøke hverandre. 

Det kristne juleevangeliet skjedde i et okkupert land, og Josef og Maria ble tvunget til å gå fra Nazaret til Betlehem, for å bli talt slik at okkupasjonsmakten kunne ta skatt fra dem.  De var fattige og måtte flykte til Egypt like etter fødselen i redsel for å bli tatt av den onde kong Herodes.

Historien om Jesus og Jomfru Maria står også i koranen.  Bla. så sier Maria i Koranen: «Herre, hvordan skal jeg kunne få en sønn, når ingen mann har rørt meg?»
Og om Jesus så får en annen rolle i kristen tro enn i muslimsk tro,  så har  både Jesus og Maria en sentral plass i den islamske fromhetskulturen.
Så er vi alle mennesker først, som salmedikteren Grundtvig sa det.  En viktig påminning om at religion og religiøse høytider er til for oss som mennesker, for å samle ikke spre.  Ingen skal kunne bruke sin religion og tro til å trampe på andre mennesker, men gi oss mot og tro på en rettferdig liv til oss alle.

Hilsen Lise Martinussen
palestinaaktivist og prest i Trondheim

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.