Hvor ansvarlig er det egentlig å sende våpen og tillate fremmedkrigere å krige i Ukraina? Å sende våpen er å kaste bensin på bålet. Det vil holde liv i en konflikt som egentlig allerede er avgjort. Russland er en militær overmakt og våpenleveranser kommer ikke til å endre dette. Ukraina sine militære styrker kommer til å falle.

For ti år siden i lokket krigen i Syria til seg islamister fra Europa. Krigen i Ukraina kan komme til å lokke til seg europeiske høyreekstreme.

Vi har sett en økende radikalisering av både russere og ukrainere, som har formet væpnede militser som har kjempet i borgerkrigen siden 2014. Allerede har du fremmedkrigere fra en rekke land, med blant andre egne georgiske og serbiske militser alliert på hver sin side. En rekke norske høyreekstreme har dratt for å kjempe ved sine ukrainske «brødres» side de siste ti årene, og nå melder ambassaden om flere som ønsker å melde seg.

De som vil reise som fremmedkrigere er ikke nødvendigvis tilknyttet noen høyreekstreme grupper – men slikt endrer seg raskt i krig. Med tiden vil alternativene bli færre, og man blir nødt til bli del av den sterkeste brigaden. Slik europeiske fremmedkrigere gjorde i Syria, der de havnet hos IS.

Det ukrainerne mest sannsynlig vil ende opp med ved en russisk okkupasjon vil være en terrorstrategi; bomber, IED, angrep på den russiske minoriteten og russiske «symboler». Kanskje vil de dele ut våpen for å drive et opprør, men da vil du få ulike militser basert på etnisitet, religion og så videre som kjemper mot hverandre. Terskelen for etnisk vold er lav i Ukraina.

Er dette en situasjon vi ønsker? Ønsker vi et nytt Irak, et nytt Syria, et nytt Jugoslavia?

Organiserte kriminelle vet å tjene på krig, og når lov og orden bryter sammen gjør de fort industri av menneskesmugling, kidnapping, prostitusjon og våpensalg. I Syria så vi hvor fort våpen og penger kan komme på avveie. Ukraina er at av verdens mest korrupte land og hjem til noen av Europas mektigste mafiaklaner. Insentivene for krigføring kan fort bli større enn ønsket om fred.

Derfor bør ikke Norge sende våpen eller tillate fremmedkrigere i å delta, men heller øke den humanitære bistanden og ta imot flest mulig flyktninger. Det er slik vi kan hjelpe ukrainere flest.

Først publisert i Klassekampen

  1. Hva vi ønsker og hva USA ønsker er nok ikke det samme. Uansett hvor mye vi håper. Da Galtung ble spurt om hva han mente om norsk utenrikspolitikk, svarte han at det hadde vært en god ide . Veldig presist sagt. Norske politikere er nok underordnet amerikansk politiske avgjørelser. De har stor interesse i å se Russland blø. Så mye som overhodet mulig. I en slik strategi så er hensynet til Ukrainas folk, europeisk folk underordnet. Samarbeid med nazister? No problem. Våpen som vil forlenge krigen? No problem. Intern borgerkrig i Ukraina? No problem. Borgerkrig i Russland? Hurra!
    Uansett… USAs våpenindustri tjener grovt (også på bevæpning av hysteriske NATO landene som nå er klar til å øke sine militærbudsjettrr kraftig). Strategisk tjener USA på et svak Europa. Og wt ødelagt Russland.
    Hilsen Jon Nordmo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.