I dag 15. februar, er det tjue år siden en stor del av menneskeheten sa nei! til USA-imperialismens ødeleggelse av Irak. Forskere har beskrevet protestene 15. februar 2003, som en av de største protestbegivenheter i menneskets historie. Anslagene varierer fra åtte- til tretti millioner mennesker som gikk på gatene i protest den dagen. Det var demonstrasjoner i over 600 byer i opptil seksti land.

Det nærmer seg nå et år siden en russisk intervensjon eskalerte borgerkrigen i Ukraina. Nå kjemper NATO og Russland en tragisk krig med flere hundre tusen ukrainske landsmenn involvert på begge sider av fronten. Sannsynligvis er mange hundre tusen soldater drept eller skadet. Dette inkluderer både ukrainere, russere og fremmedkrigere fra NATO og russiske allierte.

Det fantaseres om den militære seieren både i Russland, Norge og i andre NATO-land. For de aller fleste ukrainere er nok drømmen om freden sterkest. Hvordan noen mener en militær seier skal være drømmen for et splittet land, kan man bare lure på. Som jeg skriver i forrige artikkel her, vil en slik seier skape enorme lidelser uten en lykkelig slutt.

Fredsdemonstrasjoner i Bergen, Washington og Brussel

De folkelige bevegelsene har så langt lidd hardt under den knallharde mediekampanjen for eskalering av krigen. Når nå flere har satt seg inn i ukrainsk historie og krigsbildet blir klarere, ser vi en gryende fredsbevegelse i mange land i vesten. Krigsøkonomien som slår inn over vanlige folk, mobiliserer også.

I Bergen lørdag 18. februar

Antikrigsinitiativet arrangerer demonstrasjon kl. 12, oppmøte Vågsallmenningen.

Parolen er STANS VÅPENSENDINGENE – FORHANDLINGER NÅ!

I Washington DC søndag 19. februar

Ved Lincoln Memorial blir det “Race against the war machine”. Her er det mulighet til å delta digitalt og det blir 27 talere.

Paroler:

  • Ikke en penny til krig i Ukraina
  • Forhandle frem fred
  • Stopp krigsinflasjonen

I Brussel søndag 26. februar

Mer enn 40 organisasjoner i bevegelsen «Europe for Peace and Solidarity» – blant dem fagforeninger (CSC-ACV og FGTB-ABVV), fredsbevegelser, ungdomsorganisasjoner, frivillige organisasjoner og mange foreninger – vil arrangere en nasjonal demonstrasjon søndag 26. februar 2023 i Brussel. Arbeiderpartiet i Belgia (PTB-PVDA) og dets ungdomsorganisasjoner Comac og RedFox er pådriver i dette initiativet.

Hovedparolen er Stopp krigen i Ukraina!

Fremhevet FOTO: Last road Ruslan Kotsyuk_16 © Orest Lyzhechka | Dreamstime.com

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.