Samordningsgruppa for Venezuela har I flere år oppfordret både regjeringene Solberg og Støre å trekke sin tilslutning til EUs ulovlige sanksjonsregime mot Venezuela.

EU-sanksjonene er en del av USAs regimeskiftprosjekt. Dette prosjektet er en ekstrem form for økonomiske krigføring og har kostet oppover 100 000 sivile menneskeliv de siste seks år (stadfestet av to påfølgende FN-spesialrapportører). Dette kan sammenlignes med Putin sin militært angrep på Ukrainas infrastruktur, bare at menneskelige lidelsen har vært proporsjonelt mye verre for Venezuelas befolkning. Mens Norge slutter seg fullt opp mot Russlands overgrep på Ukraina, gir vi stilltiende aksept for USAs overgrep på Venezuela.

Løgn om at sanksjonene ikke rammer sivile

Det absurde svaret vi har fått fra påfølgende regjeringer er at EU-sanksjonene er ikke rettet mot Venezuelas befolkning og derfor ikke til skade for sivilbefolkning i landet. Venezuelas totale finansielle eiendeler som er frosset i utlandet, er i overkant av US$.30 milliard, med flere milliarder beslaglagt under EU-sanksjoner. Dette er penger som kunne hjelpe befolkninger som lider fra en flere år lang dyp økonomisk krise forårsaket av USAs destabilisering, inkludert statskupp og flere kuppforsøk. Sanksjonene ble faktisk betydelig trappet opp midt under Covid-19 pandemien.

En US-dommer i Florida nektet nylig en Venezuelansk diplomat, Alex Saab, diplomatisk immunitet fordi USA anerkjenner Juan Guidò som Venezuelas legitime president. Diplomaten ble arrestert på ordre av USA i Kapp Verde, og ulovlig anholdt i 16 måneder før han ble, igjen ulovlig (i forhold til Kapp Verde lov), utlevert til USA der han har sittet i varetekt i 14 måneder.  Saab’s forbrytelse var å forhandle fram måter å få tilgang til nødvendig import, inkludert mat og medisiner, ved å unngå ulovlige USA/EU-sanksjoner.

USA og Storbritannia støtter fortsatt den selvutnevnte «president» Guaidò

I årsskiftet oppløste den ulovlig opposisjons utnevnte parallellregjeringen i Venezuela seg selv og sluttet å anerkjenne Guaidò som midlertidig president. Ingen i Venezuela anerkjenner nå mannen som oppnevnt seg selv til interim president i 2019 etter en telefonsamtale med USAs visepresident Pence.

USA og Storbritannia står alene i verden om å anerkjenne en «fake» president, og US rettssystemet bruker dette som et påskudd for å frata diplomater immunitet på tross av Wien-konvensjonen.  

Som vi har sett flere ganger (som med Julian Assange) tar USA seg til rette for å uskadeliggjøre og straffe alle som står i veien for deres hegemoniske atferd over hele jordkloden.

Ved å fortsette med disse ulovlige sanksjonene bidrar den Norske regjeringen til å rettferdiggjøre USAs brutale regimeskift prosjektet og forverre den Venezuelanske befolkningens lidelse.

David Watson                                                                                                                               

Samordningsgruppa for Venezuela v/ Latin-Amerikagruppen i Bergen

Latin-Amerikagruppen i Bergen
Besøksadr: Christies gate 18, 5007 Bergen (obs: Kontor er ikke bemannet)

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.