Nå som Norge er blitt stemt inn i sikkerhetsrådet har vi en unik mulighet å stoppe Trumps såkalte fredsplan for Israel-Palestina. Norge representerer det mislykkede Oslo-avtalen, og har derfor et spesielt ansvar å forhindre at gjennomføring av Trumps plan setter stopp for en rettferdig og holdbar avtale for palestinerne.

Palestinerne har nå kommet med en alternativ plan for en slik løsning, som også garanterer Israels sikkerhet og identitet som jødisk stat. Det Norge da kan gjøre, i sin nye rolle, er å lynhurtig samle så mange stater som mulig i å presse Israels regjering at ikke gå med på Trumps plan, og isteden vende seg til palestinerne for å oppnå en varig og god løsning.

Det eneste virkemidlet som kan brukes til å presse Israels regjering og parlament er reell trussel om boikott: handel, sikkerhet, forskning, idrett, kulturutveksling, osv. Ultimatum må være at hvis Israel avviser palestinernes nye strategi, så kommer en internasjonal boikott at iverksettes umiddelbart. Norge bør kunne få med seg EUs medlemsland, Russland, Kina, Sør- og Sentral-Amerika, Karibia, og landene i den Afrikanske Union og Organisasjonen for islamsk samarbeid. På den måten kan man forhåpentlig også overvinne USAs dominans i å diktere villkåren for fred, mellom israeler og palestinere og i Midtøsten generelt.

Ulrika Mårtensson

Professor i religionsvitenskap, NTNU

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.