Åpent brev til utenriksminister Ine Eriksen Søreide

I dag søndag 16. august har Israel forbudt fiskerne i Gaza å fiske. Dette kommer på toppen av disse nye tiltakene siste uke:

  • Tirsdag 11. august stengte Israel den siste grenseovergangen for varetransport inn til Gazastripen, bare med unntak for «vital humanitær bistand» og drivstoff.  
  • Så ble skruen skrudd til enda mer dagen etter: Da stengte Israel all tilførsel av drivstoff, som bl.a. er viktig for produksjon av strøm til Gazas innbyggere. Det antas at folk i Gaza vil få avstengt all strøm i 16-20 timer pr. dag.
  • Samtidig reduserte Israel maksimumsgrensen for fiske fra 15 til 8 nautiske mil utenfor Gazas strand, noe som betydde enda mer skade på en allerede sterkt skadet fiskeri-næring. Og i dag ble fiskeriene altså stengt helt ned.
  • I tillegg har Israel de siste dagene iverksatt en rekke flyangrep mot områder i Gaza.

Disse tiltakene forverrer ytterligere den 13 år gamle blokadens katastrofale konsekvenser for levekår og produksjon i Gaza. Blokaden har ribbet befolkningen for grunnleggende menneskerettigheter. Den norske regjeringen må kreve at blokaden heves og at de ovennevnte tiltakene øyeblikkelig trekkes tilbake.

Vi viser til ditt brev til oss 29. juni 2020 som svar på vårt brev av 12. mai 2020. Du gir der et inntrykk av at Israel er en samarbeidende part som bidrar til å avhjelpe den humanitære situasjonen og begrense effektene av korona-pandemien, og som også er med på dialog for å bedre innførselen av varer og legge til rette for inn- og utreise. Dette stemmer ikke i det hele tatt, noe den siste tids begivenheter understreker.

Taushet bidrar til folkeretts-brudd

Den norske regjeringen må begynne å protestere offentlig mot Israels systematiske folkeretts-brudd. Det må bli slutt på at Norge dekker til og dermed medvirker til disse folkeretts-bruddene. Vi forventer at den norske regjeringen tar skarp avstand fra de tiltakene Israel har iverksatt den siste uken – tiltak som bare driver Gazas befolkning enda lenger inn i desperasjon. Politikken med å jatte med Israel har vist seg å være totalt mislykket. Folk i Gaza får det bare verre og verre.

De tiltakene Israel har iverksatt den siste uken kommer på toppen av den terroriseringen som Israel i årevis har drevet gjennom daglige militære angrep mot fiskere og bønder og gjennom stadig militær innrykking i Gaza. En av de grundigste og mest pålitelige kildene, Palestinian Centre for Human Rights (PCHR) har de siste to månedene (11. juni-12. august) registrert og dokumentert 68 tilfeller av angrep mot fredelige fiskere og bønder, og 9 tilfeller av militær innrykking på Gazas territorium.

Vi viser også til rapporten 15. juli fra den anerkjente menneskerettseksperten Michael Lynk, spesialrapportør for UNHRC om menneskerettssituasjonen i de okkuperte palestinske territoriene. I pressemeldingen om rapporten siteres Lynk slik:

«The extent of the devastating impact of Israel’s collective punishment policy can be most strikingly seen in its ongoing 13-year-old closure of Gaza, which now suffers from a completely collapsed economy, devastated infrastructure and a barely functioning social service system». ….»While Israel’s justification for imposing the closure on Gaza was to contain Hamas and ensure Israel’s security, the actual impact of the closure has been the destruction of Gaza’s economy, causing immeasurable suffering to its two million inhabitants» ….. «Collective punishment has been clearly forbidden under international humanitarian law through Article 33 of the Fourth Geneva Convention. No exceptions are permitted».

Da Norge fremmet sitt kandidatur for å få sete i FNs sikkerhetsråd, holdt Norges FN-ambassadør Mona Juul et innlegg for Sikkerhetsrådet 28. oktober 2019. Der sa hun bl.a.:

«Ending the blockade of Gaza, facilitating trade and opening up Area C in the West Bank for Palestinian use are preconditions for a sustainable Palestinian economy».

Føler Norges utenriksminister seg forpliktet til å følge opp dette, nå når plassen i Sikkerhets-rådet er sikret?

Hvis Israel hadde opphevet denne blokaden og sluttet å terrorisere Gazas befolkning, ville det neppe ha kommet desperate svar av typen brannballonger, som i noen dager har vært sendt fra Gaza mot Israel. Israels hevn er rettet mot mennesker som ikke har noe som helst med disse brannballongene å gjøre, f.eks. Gazas fiskere. Israelske menneskerettsorganisasjoner har protestert kraftig mot slik kollektiv avstraffelse. Vi viser også til oppropet av 5. mai i år fra 58 norske organisasjoner, og nå sist Redd Barna som enda en gang tar opp kravet om at Israel må avslutte blokaden av Gaza. Vi forventer at utenriksministeren offentlig protesterer mot Israels omfattende bruk av kollektiv avstraffelse, som føyer seg til rekken av Israels brudd på den fjerde Genèvekonvensjonen.

At Israel nå strammer til sitt kvelertak på Gaza i en situasjon der palestinerne sliter med å håndtere effektene av koronapandemien, gjør det enda mer hjerteskjærende.

Vi ber utenriksministeren om å slutte å spre sukkerglasur over grove folkerettsbrudd.

Med hilsen

Styret i Ship to Gaza Norway
v/Torstein Dahle, leder

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.