Estela Andretta (Rødt Malvik)

Hvorfor er det viktig å vise motstand til NATO i dagens samfunn? Appell av Estela Andretta (Rødt Malvik) i Tordenskjoldsparken 30/3-2019, i forbindelse med at NATO fyller fyller 70 år.

Dette er ikke en dag som må feires, men heller noe som vi må vise motstand til, slik som vi gjør i dag.

4 april 1949 ble NATO dannet, med hensikten om å være en “mellomstatlig militær allianse” mellom 29 nordamerikanske og europeiske land.

Fra et norsk perspektiv, har ikke det vært realiteten i hvordan verdenspolitikken og krigføring har utviklet seg.

Siden 1990 har Norge deltatt i krig 8 ganger; krigen i Afghanistan, krigen i Libya (hvor vi slapp 567 bomber), invasjonen i Somalia, krigen i Bosnia, Kosovokrisen, Gulfkrigen mot Irak, Irakkrigen og Mali. Alle disse var vi involvert i sammen med andre NATO-land.

Kun Storbritannia og Frankrike har deltatt i flere kriger enn oss, som gir oss en solid andreplass i krig, samlet med Danmark, Nederland og ikke minst USA.

Siden 1999 har norske soldater deltatt i USA-ledet militære opposisjoner på tre kontinenter. Med den politiske situasjonen slik som den er i dag, betyr dette å være klare til å følge Trumps krigskommandoer på bekostningen til det norske folk og vår fremtidige sikkerhet.

Som et resultat av krigene våre ser vi mer og mer terrorangrep og flyktninger rundt om i verden.

  • NATO har tvunget 200.000 serbere, sigøyner og jøder ut av Kosovo
  • NATO var med på den mislykka bekjempingen av Taliban som foregikk i 15 år i Afghanistan
  • NATO var med på å forårsake døden til minst 170.000 mennesker under Irak-krigen, som resulterte i en framvekst, fremfor bekjemping av al-Qaida.

Er dette virkelig noe vi vil ha koblet til ‘fredsnasjonen’ Norge?  NEI.

Det norske forsvaret skal forsvare Norges grenser, ikke være til støtte for USA og NATOs angrepskriger mot fattige land. Å ha et forsvar er ikke det samme som å drive offensiv krigføring.

Norges forsvar blir derfor dårligere på bekostning av økt evne til å kunne delta i bombing når USA ber oss om det. Dette i form av, for eksempel, kjøp av F-35 jagerfly til 254 milliarder. Dette er USAs krigsstrategi, ikke vår.

På denne viktige bursdagen (eller kanskje det er mer som et uskillbart ekteskap som feirer jernbryllup) må vi vise motstand til NATO, og hva vi som nasjon gjør involvert i denne “alliansen”. Det er faktisk mellom liv og død, det haster.

Som en del av NATO kommer vi til å leve i et mer utrygt Norge, og et land som blindt bomber og følger i USAs fotspor.

Vi må vise motstand, og vi må gjøre det nå!

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.