For mange med meg er det vanskelig å forstå hvorfor Norge deltar i krigen mot Syria. Krigspropagandaen har tåkelagt sammenhenger, og jeg søker stoff og kilder som kan gi innsikt med fakta satt i en politisk sammenheng.

Boka Norges krig mot Syria av Lars Birkelund, har gitt meg en etterlengtet mulighet til å gå inn i temaet. Jeg vil i denne introduksjonen av boka, gjøre noe helt nytt. Med håp og ønske om at stoffet blir tilgjengelig for enda flere, for folk flest og for oss «dummies» som mangler kunnskap om saken.

Min presentasjon er skisser av viktige hendelser og problemstillinger, og er ment som en oppfordring til å studere boka nærmere!

Imperialismen er kløktig i sitt spill. Vi må avsløre maktstrukturene og forstå hva som er årsak til denne katastrofale krigen for det syriske folk. Og hvorfor skal Norge være med på å felle en regjerning i en suveren stat?

USA beslutter i 2001 å drepe folk i ondskapens akse. Og de erklærer senere at Syria er en del av «den utvida ondskapens akse»

Norge har siden 1990 deltatt i åtte kriger. Det plasserer oss på en 2. plass i verden. Våre krigsfly slapp flest bomber da NATO knuste Libya. Som Jens Stoltenberg sa etter bombetoktene: «utmerket trening for det norske forsvaret».

I krigen mot Syria deltar vi gjennom stedfortredere. I et humanitær-politisk kompleks, hvor bistand og utenrikspolitikk er samme sak.

Les forord s. 1-8 og kapittel 6 s. 37-44

PARADOKSET NORGE-SYRIA I 2006 OG 2011

Med bakgrunn i karikaturstriden stormer rasende syriske islamister den norske ambassaden i Damaskus, i 2006. Den settes i brann. Ingen kommer til skade, men den norske regjerningen med Stoltenberg og Støre, krever erstatning. Syria må betale ca. 8 millioner til Norge, for manglende beskyttelse mot islamister. I 2011 anklager Stoltenberg og Støre president Bashar al-Assad i Syria, for å bruke for mye makt for å forsvare seg mot terrorgrupper og rasende islamister. Norge går til krig mot Syria med sanksjoner og stedfortredere.

ET FREDELIG FOLKELIG OPPRØR I 2011?

Les kapittel 6 s. 37-44

Er opprøret mot president Assad et folkelig opprør?
Muligvis det også? Står utenlandske krefter bak de islamistiske terrorgruppene? Er krigen mot Syria
forberedt i mange år?
NORGES KRIG MOT SYRIA 2012

USA + Norge + NATO anerkjenner i 2012 en gruppe som kaller seg nasjonalkoalisjonen av syriske revolusjons- og opposisjonskrefter, som den legitime representant for det syriske folk.

Les kapittel 3 s. 21-27

Den frie syriske hæren (FSA) får våpen og forsyninger fra USA og gulfstatene. Våpnene gis videre til jihadister i IS og Al-Qaida, som tar over store deler av Syria i løpet av 2014-2015. Frem mot 2017 går mange av opprørerne i FSA selv inn i IS.
BORGERKRIG?

Les kapittel 8 s. 51-61 og kapittel 9 s. 62-74

Norge har ikke gjort noe for å stoppe strømmen av våpenleveranser og krigere fra allierte Tyrkia. NATO og Stoltenberg kjenner til at Tyrkia slipper gjennom titusener av fremmedkrigere. Selv om de vet bedre, kaller de det en borgerkrig.

Norge er på sett og vis, både alliert med IS og fiende av IS, på samme tid.

Det samme gjelder USA, som blant annet har alliert seg med kurderne som utgjør 10 % av befolkningen i Syria.

USA kan nå regnes som okkupant av Syrias mest oljerike områder.

USA nekter å støtte Syrias hær i kampen mot IS. De kveler landet med sanksjoner.

DET HUMANITÆR- POLITISKE KOMPLEKS

Norsk folkehjelp og Flyktninghjelpen er på linje med norsk politikk. De ber ikke om at sanksjonene oppheves. De opererer i de områdene hvor IS og al-Qaida befinner seg. Norske politikere har i alt brukt 15 milliarder på krigen. Til støtte for hjelpeorganisasjoner, nasjonalkoalisjonen, frie syriske hæren mm.

Norske media deltar som mediakrigere i støtten til USA og deres allierte

Les kapittel 19 s. 120-125

HVA SIER FOLKERETTEN?

Det er forbudt å bruke makt mot et annet land, med unntak av:
~ Hvis en handler i selvforsvar
~ Hvis FN sikkerhetsråd har vedtatt bruk av makt for å bevare internasjonal fred og sikkerhet

Les folkeretten s, 69

  1. Jøss, det var litt av en oppsummering av boka og takk for anbefalingen du gir videre, Eli Wæhre.

  2. Veldig bra Eli. Etter denne anmeldelsen må jeg lese boka. Krigen i Syria kan bare forståes med et historisk og antiimperialistisk perspektiv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.