NRK opprettholder en total taushet om israelsk marines systematiske terrorisering av fiskerne i Gaza, med angrep omtrent hver dag. Dette er noe vi har engasjert oss spesielt i, fordi Israel bevisst ødelegger fiskerinæringen, som er viktig både ernæringsmessig og økonomisk. Også de to israelske menneskerettsorganisasjonene Gisha og B’Tselem trekker stadig dette fram, og de leverer mye god argumentasjon om temaet.

Vi sendte tidlig tirsdag morgen et innlegg som Ytring til nrk.no. Vi gjengir innlegget nedenfor, og vi mener at det taler for seg. Tirsdag kveld fikk vi svar fra NRK om at innlegget ikke blir tatt inn. Svaret er veldig hyggelig, men innholdsmessig rett og slett løgn. Blant annet skriver de:

Vi jobber så godt det går an for å få til balansert og skikkelig journalistikk på Midtøsten-konflikten. Som i andre saker gjelder alminnelige nyhetskriterier også når vi dekker denne konflikten.

Dette er jo rett og slett ikke sant.

Vi sendte ganske raskt et svar, der vi ga blaffen i å være hyggelige og høflige. Det er virkelig kvalmende hvordan ulike samfunnsinstitusjoner i Norge holder gående skuespill om Gaza. Utenriksministeren understreker stadig hvor godt Israel samarbeider om å løse utfordringene i Gaza. Selv er hun såååå engasjert i at folkeretten skal respekteres. NRK er såååå opptatt av at det skal være balanse i dekningen. Osv. osv. Jeg tror det er viktig å skjære gjennom dette glatte skuespillet og si rett ut hva som faktisk foregår.

Til deres orientering gjengir vi først vår Ytring. Deretter kommer NRKs svar, og til slutt vårt svar tilbake. Skriv gjerne sure meldinger til NRK. MIFF gjør stadig det. Det er antakeligvis viktig å etablere et høyere trykk – ikke minst i offentligheten.

Beste hilsen Torstein Dahle,

leder Ship to Gaza Norway

Her er vår Ytring:

NRK sprer fake news om Gaza

I en felles kronikk nylig framhevet kringkastingssjefen, sjefredaktøren i TV2 og rektor ved Universitetet i Bergen betydningen av å ha en høy profil mot fake news. Det høres lovende ut. Problemet er at de to medielederne pynter seg med falske fjær.

NRK er større og mer ressurssterk enn TV2. Jeg konsentrerer meg derfor om NRK, som også helt klart er verstingen av de to når det gjelder dekningen av en av verdens viktigste konflikter: Israels okkupasjon av Palestina. Mitt tema er spesielt dekningen av Gaza, som jeg har studert meget tett etter våpenhvileavtalen 26. august 2014.

NRK følger der det prinsippet som Israels militære ledelse praktiserte da de gikk ut med videodokumentasjon etter Israels voldsomme angrep på Freedom Flotilla 2010 i internasjonalt farvann. 10 menneskerettsaktivister ble drept. Israel gikk ut med en video der vi ser at det kastes en sjokkgranat fra aktivistenes båt «Mavi Marmara» mot ett av de israelske marinefartøyene. Det var en manipulert video, for den viste egentlig at israelske soldater angrep «Mavi Marmara» med en sjokkgranat, som en av passasjerene lynraskt klarte å kaste tilbake. Israel konfiskerte alt de klarte å få tak i av videoopptak om bord i båten. Dermed kunne de «doktorere» videomaterialet og presentere fake news. Ved å vise bare den siste halvparten av granatens ferd, kunne de «dokumentere» at det var folk på «Mavi Marmara» som var angripere.

NRK bruker en tilsvarende praksis i dekningen av Gaza. De er helt systematisk tause om at israelsk marine nesten daglig angriper palestinske fiskere som fisker fredelig innenfor den lille sonen som Israel helt ulovlig har begrenset dem til. De første fire månedene i 2020 var det 105 slike angrep. I hele 2019 var det 347 angrep.  Angrepene er ren terror: En del fiskere arresteres men blir ikke siktet for noen forbrytelse. De blir utsatt for ydmykende og ofte brutal behandling før de sendes tilbake til Gaza. En del fiskebåter skades eller konfiskeres. Denne terroriseringen har ødelagt den tradisjonsrike og viktige fiskerinæringen.

Jeg kjenner ett unntak fra NRKs totale taushet de senere årene: 25. februar 2018 meldte NRK at en fisker ble drept da båten ble beskutt fordi den hadde gått utenfor den tillatte sonen. NRK gjenga utelukkende den israelske militærledelsens versjon. Selv Fox News refererte også fiskerorganisasjonens versjon, nemlig at båten var innenfor sonen og på full fart mot land da den ble beskutt.

Derimot har NRK en nitid dekning av raketter fra Gaza. Siste melding kom 27. mars og lød slik:

«Israel hevdar at det fredag vart skote ein rakett frå Gazastripa inn på israelsk område sør i landet. Det er ikkje meldt om døde eller skadde. Utskytinga er i så fall den fyrste på fleire veker. Ingen på palestinsk side har tatt på seg ansvaret.»

I stor utstrekning har NRK hatt nyhetsoppslag om enkeltraketter, som i dette tilfellet. Den mest brukte kilden til NRK er den israelske militærledelsen.

Hvis man googler «NRK rakett Gaza», finner man en rekke NRK-oppslag om raketter fra Gaza mot Israel. Så kan man google «NRK fiskere Gaza». Da glimrer nyhetsoppslag fra NRK med sitt fravær. I stedet er det oppslag om en rekke klager fra Ship to Gaza og andre om at NRK fortier angrepene på fiskerne. Hvorfor er det slik? Årsaken er neppe NRKs dyktige journalister.

NRK har vært tause om mellom 1500 og 2000 angrep mot fredelige fiskere siden august 2014. Samtidig har NRK nær komplett nyhetsdekning av raketter fra Gaza mot Israel. Slike angrep skjer faktisk ganske sjelden, men ved israelske flyangrep kan det gå hundrevis av raketter fra Gaza.

NRK har en egen nyhetsstrøm om «Den israelsk-palestinske konflikten», som innledningsvis illustreres med fem større billedoppslag. Ett av dem lyder «450 raketter skutt mot Israel». Men meldingen er ingen nyhet, den refererer til en melding fra den israelske hærledelsen 5. mai 2019. Hele meldingen er ganske lang og hovedsakelig basert på hærledelsens versjon. Dette var fra en relativt kort periode med kraftig opptrapping og omfattende israelsk bombing.

Slik skaper NRK et bilde av at det er aggressive folk i Gaza som angriper Israel. Når israelske bombefly bomber i Gaza, framstilles det som svar på angrep fra Gaza. Mens sannheten altså er akkurat omvendt: Det er Israel som daglig skyter og terroriserer befolkningen i Gaza. Bøndene angripes minst like ofte som fiskerne, og israelske militære styrker rykker ukentlig inn i Gaza.

Slik spres fake news om en konflikt som spiller en sentral rolle i hele Midtøsten. Det gir grunnlag for den absurde forestillingen at det er palestinerne som er den angripende part, og at Israel må ha rett til å forsvare seg. Fokus i debatten er på overfallsmennenes rett til å forsvare seg, mens ingen snakker om palestinernes rett til å forsvare seg. Og okkupasjonshæren benyttes som autoritativ og hyppig sitert kilde.

NRK og andre store norske medier må rydde i eget hus!

PS.

Dere har oversett at den israelske hæren rapporterte om en rakett 6. mai.

Her er NRKs svar:

Hei, og takk for innlegg.

Vi jobber så godt det går an for å få til balansert og skikkelig journalistikk på Midtøsten-konflikten. Som i andre saker gjelder alminnelige nyhetskriterier også når vi dekker denne konflikten. Vi følger selvfølgelig med på det som skjer, også på sjøen, og håper å kunne reise til Gaza på et lenge planlagt reportasjeprosjekt så snart reiserestriksjonene oppheves.

Teksten din blir ikke prioritert denne gangen, men vi hører gjerne fra deg en annen gang.

Mvh NRK Ytring

 Her er vår reaksjon på NRKs svar:

Hei,

Vi noterer svaret, men det du skriver, er ikke sant.  Det er ikke sant at «alminnelige nyhetskriterier (gjelder) også når vi dekker denne konflikten».

Etter NRKs kriterier var det en nyhet som var verdt et oppslag da den israelske hæren 27. mars hevdet at det hadde kommet én enkelt rakett fra Gazastripen inn på israelsk område, uten å gjøre skade på mennesker eller materiell. Som det framgikk av oppslaget, hadde det gått flere uker fra forrige rakett, og det skulle gå 40 dager til neste rakett. En enkeltstående rakett som nå og da skytes på måfå inn over Israel uten å gjøre noen skade, er altså nyhetsmessig interessant for NRK.

Derimot er det ikke nyhetsmessig interessant når israelsk marine gjennomsnittlig én gang pr. dag angriper fredelige og fattige fiskere som driver sin næringsvirksomhet innenfor det lille området som Israel uten folkerettslig dekning har begrenset dem til. Disse angrepene fører stadig til at fiskere blir såret og av og til drepes, de mister eller får skader på båtene sine, ofte arresteres de og tas til Israel for «forhør», og systematisk ydmykes de. Det er ren terror.

NRKs behandling av dette er skammelig, og den skaper en feilaktig forståelse i det norske folk om at Israel er den angrepne part. Israelsk bombing og drap på Gazas territorium presenteres som «svar» på angrep fra den aggressive, angripende part, som liksom er palestinerne i Gaza. Dere sprer et gjennomført løgnaktig bilde. Det er fake news.

At NRK til stadighet bruker okkupantens militære ledelse som sin autoritative kilde og hvitvasker stadige angrep på uskyldige, innesperrede mennesker, er en stor skam – og selvsagt presseetisk forkastelig.

I krig er kampen om mediene og folks oppfatning av saken helt sentral. Når dere sprer fake news og lar dere bruke i krigspropaganda, gjør dere det også lettere for Israel å gå til nye angrep og nye bombeoffensiver, med den begrunnelsen dere gir dem: «Israel må jo ha rett til å forsvare seg.»

Vi er ikke tilhengere av at det skytes raketter fra Gaza inn over Israel. De kan blant annet skade sivile, i verste fall drepe – og en sjelden gang skjer det.

Men folk i Norge har rett til å få vite om okkupantstatens daglige terror mot dem som er innesperret og okkupert.  Dere fortier denne terroren og går dermed utøvernes ærend (i vanlig språkbruk kalles de som utøver terror for «terrorister»).

Helt utrolig at dere lar dere bruke slik.

Med hilsen

for Ship to Gaza Norway

Torstein Dahle, leder

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.