Fridtjof Nansen ble utnevnt til Norges første ambassadør i 1906 i London der han oppnådde å få britiske garantier for norsk territoriell suverenitet. Et århundre senere har Norge i praksis gitt opp sin suverenitet: Våre skattepenger betaler nå et norsk superkrigsskip i Middelhavet, lagt under USAs kommando. Er dette demokratisk og i tråd med grunnloven?

«Det har ikke skjedd før: Norsk krigsskip under amerikansk kommando» skriver Aftenposten i september 2021. I desember opplyser Forsvarets forum at KNM Nansen skal seile med USA’s Carrier Strike Group 8 i fire måneder. 05. januar ’22 beordrer USAs forsvarsminister Carrier Strike Group 8 til å bli i Middelhavet inntil videre, «mens spenningen fortsatt er høy mellom Russland og Ukraina».

Det betyr at det største norske krigsskipet seiler utenfor greske strender som del av en flytende amerikansk base ledet av hangarskipet USS Harry S. Truman. Truman er et 333 meter langt, atomdrevet fort. Om bord er det plass til rundt 90 bombefly. Under ‘deployering’ jobber 5000 mann på skipet. En slik ødeleggelses-styrke får norske 19-åringer i førstegangstjeneste til å måpe. MEN: er det klokt av Norge å delta i en slik maktdemonstrasjon?

Aftenposten skriver «Bare USA gir Norge troverdig beskyttelse mot Russland. Derfor disponerer USA nå et norsk krigsskip til langt ut i 2022.» Aber-et er at Norges støtte til USAs sabelrasling mot Russland bidrar til økt fare for enda flere kriger. Enda større menneskelige tragedier og ikke minst: enda mere miljøødeleggelser og klimautslipp som setter livet på hele kloden i fare.

KNM Fridtjof Nansen er rangert som verdens åttende mest slagkraftige fregatt. Den er oppkalt etter Fridtjof Nansen, nordmannen som fikk Nobels fredspris i 1922 for sitt humanitære og fredsskapende arbeid. Millioner av mennesker husker Fridtjof Nansens innsats for flyktninger etter første verdenskrig. Nansen fikk ansvaret fra Folkeforbundet og Røde Kors for å lede utvekslingen av krigsfanger. Med sin erfaring fra å organisere polarekspedisjoner, med aktivistisk engasjement og store diplomatiske evner klarte han i løpet av noen måneder å få skysset 430.000 fanger fra 26 land til sine hjemsteder.

Fridtjof Nansen ble Folkeforbundets – forløperen til FN – sin første høykommissær for flyktninger. Folkeforbundet ga «Nansen-pass» til statsløse for å sette dem i stand til å krysse landegrenser, en uvurderlig støtte blant annet til det armenske folket som flyktet fra tyrkisk folkemord. Med stort personlig engasjement organiserte Fridtjof Nansen nødhjelpen til millioner av russere som var rammet av hungersnød i 1921.

Enda runger Nansens ord, hundre år etter festtalen til Nobels fredsprisutdelingen i 1926: «Heretter blir det dommerens sak å fastslå retten. Som de enkelte borgere legger fram sine uoverensstemmelser for en dommer til avgjørelse, slik skal også vi [Folkeforbundet/ FN] løse våre vanskeligheter med fredelige midler. Bort med geværer, mitraljøser og kanoner. Rydd vei for megling, voldgift, og fred!» 

Å kalle en krigsmaskin ‘Fridtjof Nansen’ er en pervertering av det mest kjente norske navnet gjennom tidende. Det er en pervertering av Nobels fredspris, som Norge har ansvar for. 

1) Det nye Stortinget må få seg forelagt norsk deltagelse i USAs maktdemonstrasjoner

2) Fregatten må omdøpes. Aktuelle navn: KNM Jens Stoltenberg, KNM Erna Solberg

  1. Ja, dette er også en måte å rive ned folk fra pidestallen.
    Stakkars Frithjof Nansen og Helge Ingstad.
    Stoltenberg er navnet!
    Gratulerer!!!
    Ane Hoel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.