Sist helg hadde Rødt Trøndelag årsmøte på Stjørdal med ca. 60 delegater og observatører fra lokallag i hele fylket. Årsmøtet gjorde der et vedtak som i stor grad gjør våpendiskusjonen på kommende landsmøte irrelevant. Mens landsmøte i april skal ta stilling til om Rødt skal støtte våpenleveranser til Ukraina, ber Rødt Trøndelag om fredsforhandlinger. Vedtaket underbygges med store menneskelige og materielle tap, samt fare for verdenskrig.

Det blir nå klart for mange, også i Rødt, at krigen i Ukraina ikke kan ende med en militær seier. Når den norske forsvarssjefen Eirik Kristoffersen ikke tror ikke på noen militær løsning, blir det etter hvert lite aktuelt med et vedtak på landsmøtet i Rødt om mer våpen inn i krigen.

Som det står i vedtaket fra fylkesårsmøtet:

Det trengs nå kraftige folkelige protester mot den farlige utviklingen, og vi oppfordrer Rødt til å ta initiativ til, eventuelt slutte opp om, fredsdemonstrasjoner.

Spørsmålet nå er om holdningen på årsmøtet kan bety en endring i synet på krigen blant venstreradikale i Norge. Media har hele tiden fremstilt krigen ensidig: Russland er den eneste synderen og et regimeskifte er nødvendig. Etter hvert har informasjon om bakgrunnen for krigen kommet ut og flere har stilt spørsmål til hvordan en seier for Ukraina skal se ut.

Som jeg skrev i en artikkel 22. januar:

Til de som ønsker Kiev og NATOs militære seier i Ukraina: Ser dere ikke at en militær seier i et splittet land, vil skape enorme lidelser?

Vestens ønskede regimeskifte i Russland er vel heller ikke særlig godt fundert. Vi i vesten hører om en opposisjon som støtter Kiev og NATO mens realiteten er at Putin hører til de som har vært positiv til vesten og at opposisjonen ønsker Kreml skal bruke hardere skyts i Ukraina. Vi må dermed regne med at en hver opptrapping fra NATO betyr et skritt nærmere atomkrigen.

Hele vedtaket fra fylkesårsmøtet ligger på Rødt sin hjemmeside.

FOTO: Military peace negotiations between Russia and Ukraine closeup © Nadzeya Haroshka | Dreamstime.com

  1. Nå har vi en despot med navnet Putin som ikke vil ha fred, men vil ha hele Ukraina. Han har en møkka hær av feige voldtekstforbrytere drapsmenn som går etter kvinner å barn for å drepe å lemleste. Noen må stoppe dem . Der kommer vesten inn for å hjelpe Ukraina med våpen slik at dem kan få sin frihet tilbake . Vi har sett modige soldater fra Ukraina kjempe for sitt land . Vi må støtte dem

  2. Krigens iboende råskap har vært kjent til alle tider. Ukraina lider, ingen tvil. Men denne krigen er Ukraina dømt til å tape. Fordi det er en krig Russland ikke KAN tillate seg å tape. Det er innlysende at et tap etter Zelensky’s målestokk vil være er en geopolitisk umulighet for Russland. Alvoret og betydningen av det faktum, virker dessverre å gå de fleste hus forbi. Når til og med norsk forsvarssjef Eirik Kristoffersen har gått ut med liten tro på ukrainsk seier, bør det ringe noen varselklokker. Krigsromantikere bør besinne seg kraftig, og heller straks kreve fredsforhandlinger i stedet for våpen til Ukraina. Flere våpen betyr kun forlenget krig med ytterligere lidelser og døde mennesker.

  3. Vesten har brukt over 500 milliarder dollar på VÅPEN siden Russland invaderte Ukraina. Det har IKKE blitt brukt ressursser på forhandlinger. Hvordan kan mange da avvise forhandlinger som nytteløse, fordi Putin er….? Hadde det ikke vært mere logisk å satse i alle fall f.eks 100 milliarder dollar på FREDsforhandlinger… om det IKKE hadde gått… kunne man avvise forhandlingsveien… men ikke før den er PRØVD.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.