Mamma ringte for noen uker siden for å fortelle at tanta mi Um Yaser og familien hennes av 6 barn og 16 barnebarn trengte hjelp. De har bodd i en av de verste krigsområdene i Syria i alle 9 år av krigen. Krigen der tante og hennes familie bor har endelig stoppet opp, bombingen har stanset og skolene åpnet igjen for to år siden. Allikevel greier de ikke skaffe nok inntekt til å kjøpe mat, det er ikke noen jobb, og intet fast sted å bo heller. Mamma og jeg måtte ordne en vei å sende dem penger, men det var veldig vanskelig. Syria er svartlistet med harde sanksjoner, hvor alle slags transaksjoner er forbudt. Man kan ikke sende penger til landet, kjøpe noe fra Syria eller investere der. For noen dager lanserte USA nye og enda hardere sanksjoner mot Syria. Norge følger EUs sanksjonspolitikk, men hva tror egentlig Norge disse sanksjonene oppnår? Hva vil denne fryktelig økonomiske kvelningen av Syria gjøre, bortsett fra å la den grusomme lidelse blant vanlige folk fortsette?

Selv om vi hører kontinuerlig om syriske flyktninger og av og til om situasjonen i leieren Al-Hol i nord-Øst-Syria, glemmer vi ofte i Norge folket som fremdeles lever i den statlige kontrollerte delen av Syria (dvs. ca. 75% av landet). I Syria bor det i dag over 15 millioner folk; syrere, palestinere og irakere, som til tross for en helvetes krig og en svært dårlig økonomisk situasjon, fortsatt bor og lever i landet. Mange er som deg og din familie, og ønsker bare å leve og ha det bra i et land de elsker.

I likhet med Norge har Syria et offentlig velferdssystem der de aller fleste lærere, sykepleiere og andre i livsviktig yrker er ansatt i staten med lønn fra det offentlige. Dette er lønn som betales fra Syrias budsjett som ikke bare er drenert av krigføring og sammenbruddet av næringsindustrien, men først og fremst av de heftige sanksjonene innført av Vesten for å straffe den syriske staten. Men det er ikke makthaverne som blir straffet, det er folket.

Arbeidsledigheten i Syria er i dag katastrofalt høy (over 50%). Folk selger egne organer for å kjøpe mat og betale husleie. Verdien av syrisk valuta har stupt så mye i verdi bare i år, at folk poster satiriske videoer på internett der de ruller sigaretter med pengesedler og røyker dem da de ikke lenger er verdt mer enn rullepapiret. De aller fleste får en verdiløs lønn utbetalt hver måned som kun rekker for et par dager. Bare siden april gikk kursen med 70 prosent i verdi. Mange butikker og apoteker stenger fordi de ikke klarer å følge med det voldsomme valutaverditapet. Prisen av en handlekurv med mat har økt med flere hundreprosent fra år til år siden sanksjonene først ble innført.

Som FNs sanksjoner mot Irak på 90-tallet, har USA, EU og Norges sanksjoner mot Syria ledet til en fryktelig økonomisk situasjon hvor alt samarbeid, investering, eksport og import er kuttet. Flere forskere og analytikere peker på at sanksjonene mot Syria er drivkraften bak sammenbruddet i den syriske økonomien. Så det å legge til enda flere harde sanksjoner på toppen nå og snakke om å levere rettferdighet til folket gjennom å straffe staten er bare en dårlig spøk.

FNs spesialrapportør for sanksjoner Idriss Jazairy, slo fast at sanksjonene mot Syria forverrer lidelsen til uskyldige mennesker, forårsaker dødsfall av pasienter som ikke får behandlingen de trenger, samt holder 1,8 millioner barn utenfor skolen.[1]

Som syrer-iraker, med familie som fortsatt bor i både Baghdad og Damaskus, har jeg selv opplevd  at sanksjoner bare skaper lidelser. Hva gjør stater når de mister penger? De tar dem fra folket! Har du tenkt på hvem sine penger vi stjeler, når alle lærere, leger, sykepleiere, søppeltømmere, politiet og byråkrater er betalt av staten? Husker du de hundretusener av barn og unge som ble drept av undernæring i konsekvens av Vestens sanksjoner mot Irak (1990-2013)? Jeg husker det godt fordi jeg var et barn i Baghdad på den tiden.

Når du hører ordet Syria, tenk på folket, ikke på makthaverne. Når du hører Syria, tenk på å skape fred og gjenoppbygging. Sanksjoner fører bare til at et folk som har lidd i over 9 år vil lide enda mer, og at flere hundretusener som min tante ikke greier å skaffe mat og husly til Syrias barn og barnebarn.

Raya Al-Dallal

Tidligere publisert i avisa Klassekampen

Les mer:


[1] https://www.dw.com/en/who-has-been-most-hurt-by-sanctions-against-syria/av-48977663; https://www.ohchr.org/en/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=23094&LangID=E

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.