Utdrag fra foredraget «Forbrytelse mot menneskeheten«, av Ane Hoel på Litteraturhuset Trondheim 25.04.2019.

Sanksjoner har til hensikt å få sivilsamfunnet til å kollapse, slik at befolkningen skal gjøre opprør mot egen regjering. Sanksjoner er krigføring med mangel på vann, mat, medisiner og energi som våpen.

Ane Hoel ga oss i sitt foredrag en solid analyse av situasjonen i Venezuela hvor hun setter sanksjonene i et politisk perspektiv. Denne artikkelen er den første av tre fra hennes foredrag «Forbrytelse mot menneskeheten».

Forbrytelse mot menneskeheten

Etter terrorangrepet den 22. Juli 2011 sa statsminister Jens Stoltenberg:
«Jeg har et budskap til dere som angrep oss. Og til de som står bak.
Dette er et budskap fra hele Norge:

Dere skal ikke få ødelegge oss.
Dere skal ikke få ødelegge vårt demokrati og vårt engasjement for en bedre verden.
Vi er en liten nasjon, men vi er en stolt nasjon.
Ingen skal få bombe oss til taushet.
Ingen skal få skyte oss til taushet.
Ingen skal noensinne få skremme oss fra å være Norge«.

Statsministeren var naturlig nok livredd. Som resten av oss…
Ingen skamrødme å spore hos mannen hvis engasjement for en bedre verden nettopp i de dage gikk ut på å bombe det oljerike Libya på 4. måneden. Afrikas rikeste og mest velutviklede land fikk infrastrukturen lagt i ruiner, og landets leder myrdet på den motbydeligste måte til Hillary Clintons klingende latter.

Hvor mange liv som gikk tapt vil hverken Jens Stoltenberg eller det norske storting vite. Libya ble bombet til …taushet.

Jens Stoltenberg sier at de 588 bombene over Libya ga Norge god trening. “God trening”, i forbrytelser mot menneskeheten, ja.
Jens Stoltenberg gjorde oss alle til forbrytere mot menneskeheten og gjorde oss samtidig til et legitimt mål for samme behandling.
Jens Stoltenberg vil bombe igjen. Han har Gard Støre og Eriksen Søreide med på laget. Snart har de enda bedre bombefly, fly som også kan levere atomvåpen!

Problemet er, den norske grunnloven.
Lærdommen fra Libya er, at grunnloven må “moderniseres”, slik at det blir formelt korrekt å bombe for NATO neste gang.
Hvilket oljerikt land skal bombes “neste gang”?

Bombing er selvsagt effektivt dersom man virkelig vil gjøre seg til forbryter mot menneskeheten.
Men, det er ikke den eneste måte å kvalifisere seg til dette på.
Man kan innføre økonomiske sanksjoner, av den typen USA, støttet av EU og Norge har innført mot Venezuela.

Obamadekretet

Obama-dekretet fra 2015 definerte Venezuela som “en ekstraordinær og usedvanlig trussel mot USAs nasjonale sikkerhet og utenrikspolitikk”. Gjennom løpende dekreter fra 2017 og frem til 28. januar 2019 har USA  fått det internasjonale finanssystemet til langsom å strupe det rike oljelandet Venezuelas finanser gjennom å beslaglegge, fryse og rett og slett stjele landets nasjonalformue og mulighet til betaling av gjeld og handel med andre land. De samme  midlene har USA brukt mot Cuba fra 1962,  mot Chile under Allende mellom 1970-73, mot Nicaragua fra 1979 og mange andre land rundt om i verden. Denne formen for krigføring mot en suveren stat har som mål å produsere sosialt sammenbrudd som skal bane veien for en såkalt “humanitær intervensjon”, en ny-tale som skjuler  krigens grusomheter…

US State department uttalte  9. Januar 2018:
“Det vi ser er total økonomisk kollaps i Venezuela, dermed fungerer vår politikk og vi fortsetter ”.

USAs plan

Den argentinske journalisten Stella Calloni avdekket USAs plan for å velte Venezuelas regjering. Like før presidentvalget i Venezuela i mai 2018  publiserte hun den på Alai nett 9. mai. Planen er signert Kurt Walter Tid, daværende sjef for US Southern Command.
Vestlig presse var bare sånn måtelig interessert i USAs planer om å velte en suveren stats valgte regjering. De fortsatte isteden å drøvtygge USAs  løgner om Maduro som “Diktator, vanstyre og korrupsjon”.

En omfattende beskrivelse av USAs plan er i Norge publisert i avisa Friheten og bladet Cuba-Nytt (2/18). Den øvrige pressen i Norge var ikke interessert.

Valget

USA visste meget godt at Nicolas Maduro ville bli gjenvalgt ved presidentvalget i 2018 med stort flertall. Derfor oppfordret USA opposisjonen i Venezuela til å boikotte valget. Deretter forehåndserklærte  de valget for ugyldig.
Det gikk som USA fryktet, venezuelanerne sto opp for sin president: Maduro vant valget mot den ene opposisjonspolitikeren som stilte opp, til tross for USAs påbud om det motsatte. Valget ble korrekt gjennomført etter alle internasjonale standarder.

Også i fortsettelsen blir dette gjenvalget av Maduro likevel omtalt som «ugyldig» i vestlige media. Forsøk på å korrigere dette i norsk presse har ikke vært mulig.

Droneattentatet mot  president Nicolas Maduro 4. august 2018 fulgte USAs plan. Den 8. September ble planen endelig omtalt av New York Times.  Trump bekreftet  samtidig: ”Vi har om nødvendig en militær løsning for Venezuela”.

12. oktober  rapporterte William Brownfield, USAs ambassadør i Venezuela, følgende:

“ Vi må behandle dette som en dødskamp, en tragedie som kommer til å fortsette (…) og hvis vi kan gjøre noe for å få slutt på den, bør vi gjøre det, men vi må gjøre det med forståelsen av at dette kommer til å berøre millioner av mennesker som nå har vansker med å skaffe seg mat og medisiner (…) Vi kan ikke gjøre dette og late som om det ikke har noen effekt, vi må ta en vanskelig avgjørelse, målet helliger middelet”.

Målet er, dersom noen skulle være i tvil om det, verdens største oljeressurser.

Nicolas Maduro ble, som planlagt, innsatt som Venezuelas president for en ny periode  den 10. januar 2019. Tilstede var representanter fra 90 land som ikke støtter USAs sanksjoner.

Kuppet

13 dager etter, den 23. januar, slo USA til, og lot sin stråmann innsette som såkalt president i Venezuela. Kuppet var nøye forberedt sammen med EU og Venezuelas naboland med høyreekstreme, for ikke å si rent fascistiske regjeringer: Brasil, Columbia og Equador. Disse anerkjente den «nye» presidenten i løpet av timer.

USA trodde det hele skulle gå glatt;
Det trodde NRK og Anders Magnus også, samt kollegene i nesten alle andre norske media. De hadde jo selv, i årevis, rapportert om diktatoren Maduro, hatet av folket, vanstyre, udugelighet, ulovlig valg.

Neste skritt fra USA var militær intervensjon. Saken ble behandlet i FNs sikkerhetsråd lørdag 26. januar. Her fikk USA motgang: Flertallet tok klart avstand fra oppvigleri og innblanding i andre suverene staters anliggender.

Sanksjonene

Men, sanksjoner er ingen spøk;
Landet som av FAO for første gang ble erklært fritt for sult i 2014, har i løpet av årene med sanksjoner opplevet 20 % nedgang i tilgjengelige matforsyninger, Mat og medisiner som allerede er betalt for, blir ikke levert. Det er stor fare for kronisk underernæring.

Ved siden av å skape sult, er hovedmålet for blokaden å skape krise i helsesektoren. Og her er det ikke snakk om å brenne ned helsestasjoner på landsbygda, som var USAs yndlingsbeskjeftigelse i Nicaragua på 1980-tallet, men å nekte det medisinsk høyspesialiserte Venezuela tilgang til vaksiner, insulin, malariamedisin, medisiner mot parkinson og immunosuppressive medikamenter til pasienter som er blit  transplantert. Hundrevis av  kirurgiske inngrep på hjertesyke barn er stanset pga. mangel på utstyr til det som er Latin-Amerikas største barnehjertesykehus.

Ja, sanksjonene funger, de tar liv.

I Irak kostet vestens sanksjoner en halv million barn livet før USAs invasjon. Dette var, i følge USAs utenriksminister Madelene Albrbright, verdt det.

I Venezuela kom i tillegg vinterens sabotasje og terrorvirksomhet mot landets energiforsyning med mangel på vann og drivstoff, mobilnettet nede…. den hamstrede maten som råtnet i fryserer og kjøleskap…
FNs utsendte, Alfredo de Zayas, har sendt rapport til menneskerettskommisjonen der han beskriver blokaden som en forbrytelse  mot menneskeheten.

Er det mulig for oss her hjemme å forstå hva det er Norge er med på? Er det i det hele tatt noen på stortinget som vet hva disse sanksjonene går ut på?

Ingen politiske partier er på banen, ingen journalister og ingen menneskerettighetsorganisasjoner protesterer!

Hvorfor går så USA til et så bestialsk skritt?

Svaret er gitt:
Venezuela har de største oljereservene i Verden.
USA hadde gjennom noen få rike familier full kontroll i Venezuela til Hugo Chavez nasjonaliserte. Chavez Bolivarianske Revolusjon fikk bare 14 år frem til han døde av kreft i 2013. Chavez livsverk ble videreført av Nicolas Maduro. Den Bolivarianske revolusjonen  løftet millioner ut av fattigdom og uverdige levekår gjennom  subsidierte matvarer, den såkalte “bolsa familia”, gratis helsetjenester, gratis utdanning og sosial bolibygging. Venezuela var rett og slett i ferd med å bygge den første velferdsstaten i Amerika. Bare Cuba har tidligere hatt et lignende program. Og uten samarbeidsavtalen mellom Hugo Chavez og Fidel Castro hadde det det heller ikke blitt noen bolivarianske revolusjon. Bare Cuba kan trekke 20 000 leger ut av ermet når det trengs. Dette er sannheten for folk og land som vil bekjempe fattigdom strukturelt.  Det cubanske eksempelet har i 60 år vært en trussel for USA, som bygger sin makt på å holde mer enn 40 millioner mennesker nede i fattigdom og uvitenhet i eget land. Like mange som det fins innbyggere i Venezuela.

Det er dette venstresiden må forstå dersom vi virkelig VIL ulikhetsamfunnet til livs; at krigen mot den sosialistiske regjeringen i Venezuela, er en krig FOR at ulikhetene skal bestå! Denne krigen utkjempes over alt og hele tiden. Derfor er det så viktig å være på rett side i den kampen som nå pågår på liv og død i Venezuela.

For nå er det altså, ifølge Jens Stoltenbergs venn i Det Hvite HUS, solnedgangstider for sosialismen i Amerika. «Is good to have Friends, you know». Venezuela er forøvelsen, men det er, som Trump ikke legger skjul på, Cuba som er målet. Cuba er grunnen til at folk i Amerika ser at det er mulig å komme seg ut av fattigdom og nedverdigelse. Cuba er jo selve beviset på at det nytter, til tross for sanksjoner i snart 60 år.

Ane Hoel
Fredsaktivist

  1. Artikkelen (foredraget) er heilt ypparleg. Ved å lesa dette får vi eit riktig innblikk i kva som har skjedd og skjer i Venuzuela, Det gjer vi stort sett ikkje av norske massemedia og politikarar. Sanksjonar er krig, Det blir slått fast mellom anna ved å nemne at sanksjonane mot Irak tok livet av ein halv million barn.
    Jens Stoltenberg oppførte seg klokt etter 22. juli- masakren. Det må ikkje få oss til å gløyme at han på same tid stod i spissen for bombinga vår og øydelegginga av Libya,

    Stor takk til deg, Ane Hoel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.