Ingen i Norge kan forestille seg hvordan det er å leve i et lite land som blir boikottet av et imperium. USA kontrollerer bank og finansverden og lager sine egne lover mot tredjeland som kan tenke seg å handle med, eller transportere mat og medisiner til Cuba. Hvordan ville det være om Norge på grunn av forsvar for vår selvstendighet og velferdsstaten, ikke fikk solgt oljen og fisken og ingen fikk lov av USA å transportere mat inn i Norge? Ville det bli kø ved matfatet, eller? Og hva med dorullene? Misfornøyd med regjeringen, sa du?

Det er ikke sikkert at USA ville nøye seg med å okkupere Finnmark

Nå behøver vi ikke å engste oss; selv om noen har en selvstendighetsideologi å forsvare, så har vi politikere som forstår signalene. Det er bare å servere landet på sølvfat fra Globus III i Vardø til Atomubåtkaia i Tromsø, bombeflyplassen i Trøndelag og all inclusive på Sola. Such things have happend before.

I Helen Yaffes meget informative bok We are Cuba (Yale University Press 2020) intervjuet hun blant andre den daværende presidenten i Ecuador, Rafael Correa, om USAs sanksjoner mot Cuba. Correa forsikrer her at Ecuador hadde ikke overlevd 5 måneder med disse sanksjonene. Det er bare en ideologisk skolert og organisert befolkning med tilgang på det som i Amerika ellers er uoppnåelige goder; gratis helsetjeneste og utdanning, som kan overleve dette i 60 år.

USAs sanksjoner er krigføring uten krigserklæring. Hensikten er en langsom kvelning av befolkningen, slik at den til slutt gjør opprør mot landets regjering og bidrar til USAs krav om regimeendring. Midlene USA benytter, foruten de økonomiske, er media. Søndag 11. juli i år, midt under en økende bølge i pandemien, oppfordret en vedensomspennende twitterkampanje den cubanske befolkningen til å gå ut på gatene og demonstrere mot regjeringen. Kampanjen viser seg å ha utspring i USA. Kilde på Cuba kan fortelle at ungdom ble forespeilet 1000 dollar for å gå ut på gatene.

Mens dette pågår okkuperer USA stadig Cubas eneste dypvannshavn Guantanamo, der de med hjelp av den norske Per Gynt, Kjell Inge Røkke, har bygget et av sine største torturkamre. Her sitter mennesker uten lov og dom på n. året; USAs lover gjelder ikke her.

Men det var rimeligvis ikke dette det ble oppfordret til å demonstrere mot 11. juli.

FN fordømmer blokaden

Det er ikke lett å leve under USAs sanksjoner. 243 flere kom til under Trump. 23. juni vedtok FN for 29. gang en fordømmelse av blokaden, mot USA og Israel sine stemmer. Biden gir ingen tegn til lettelser. Cubanere i utlandet kan ikke lenger sende penger hjem til familien. Vestlige transportselskaper tør ikke frakte varer til Cuba som, lik Norge, er totalt avhengig av import av mat. Cuba får da heller ikke solgt sine eksportprodukter som er tobakk, sukker og rom. Pandemien har på sin side hindret turismen som nå er landets viktigste inntektskilde.

Midt oppe i dette er 2000 helsearbeidere fremdeles på utposter rundt om i verden der ingen fra vesten setter sin fot. Det er bare cubanerne selv som kan forsvare sosialismen på Cuba. Men de fortjener vår støtte. Det er vår fordømte plikt, igjen og igjen å avkle hykleriet som peker i retning «humanitær intervensjon».

  1. Jævlig god artikkel. Poenget med en befolkning som har gratis helsetjeneste og undervisning er også veldig viktig. Det er derfor USA og deres håndlangere ikke kommer noen vei i Hviterussland. Befolkningen har også her disse to godene og lar seg ikke lure

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.