Daglig får vi meldinger fra Ukraina om nye russiske angrep. Bygninger og infrastruktur blir ødelagt. Soldater og sivile blir drept. Spontant støtter vi den parten som blir utsatt for angrep. Men hvordan skal vi hjelpe?

Les også andre artikler om Ukraina i TrønderRød

Den første måneden etter 24. februar, fikk vi meldinger fra Kiev som tydet på ønske om forhandlinger. Var det mulig å stanse krigen før ødeleggelsene var for store, før for mange menneskeliv var gått tapt? Den russiske makteliten hadde tydelig markert frykt for at Ukraina skulle bli medlem av NATO og sikre NATO-baser helt opp til den russiske grensa. Var Russlands frykt reell? De siste 30 årene, etter oppløsningen av Sovjetunionen, har det skjedd store endringer i styrkeforholdet mellom «Øst» og «Vest». Warszawapakten var oppløst, Comecon var oppløst, det alliansefrie Jugoslavia var oppløst etter en brutal USA/NATO-ledet Balkankrig.

NATO og USA hadde styrket sin politiske og militære posisjon kraftig, bl.a. ved 14 nye medlemsland. Russland, som tidligere hadde et bredt belte av allierte mellom seg og Vesten, har nå NATO-land som nærmeste nabo. Russland, styrt av nasjonalistiske oligarker, så sine interesser truet. Vi vet at et presset Russland kan true med atomvåpen.

Dette var bakteppet sett fra Moskva. Angrepet 24. februar var et varsel, men det var fortsatt mulig med forhandlinger? Men disse mulighetene fantes ikke lenger etter at USA/NATO hadde kommet med løfter om massiv våpenhjelp. Nå gjaldt bare en ting: stanse det russiske angrepet militært.

Forhandlingsalternativet ble avvist

Som lojalt Nato-medlem sluttet Norge raskt opp om den militære strategien. Siden 1959 hadde den norske regjeringa fulgt vedtak om ikke å sende våpen til en av partene i krig. Nå ble vedtaket opphevet. Til tross for at Russland er naboland sendes store mengder våpen fra Norge til Ukraina. Russland har advart mot at dersom Ukraina får våpen som kan brukes offensivt på Russisk territorium, oppfattes våpenleverandøren som i krig mot Russland.

Rødt har gått imot at Norge sender våpen, men er for all mulig annen hjelp. Nå krever flere kjente Rødt-medlemmer at Rødt også må støtte den militære strategien: å sende våpen til Ukraina.

Tankegangen er: Ukraina skal tvinge Russland til retrett. Rødt-medlemmene er klar over at verdens største militærmakt, NATO, involveres stadig sterkere på Ukrainas side. Er de også klar over hvilke menneskelige lidelser som en fortsatt krig vil føre til?

NATO pøser nå avanserte våpen inn i Ukraina:

  • Frankrike sender et stort antall panservernvogner
  • USA sender såkalte stormpanservogner
  • Det sendes avansert langtrekkende artilleri hvor Norge sender bl.a. 10 000 langtrekkende artillerigranater

Fortsatt krig i Ukraina betyr nye store menneskelige lidelser. Norge må hjelpe folk på flukt og gi all mulig humanitær støtte, men den militære strategien tjener aldri vanlige mennesker.

Det er arbeiderklassens ungdommer som tar de største ofrene. De som tjener på denne krigen er våpenindustrien og makteliten i USA og deres NATO-allierte. Rødts oppgave er å skape sterkest mulig klima for våpenhvile og forhandlinger, ikke bidra til enda mer blind maktbruk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.