I sin artikkel om Ukraina i Klassekampen for 3. februar unnlater Snorre Valen selv å forholde seg til realitetene i det han påstår at Russland har okkupert og annektert Krim.   

Men realiteten, Snorre Valen, er at Krim ble innlemmet i Russland i 1783. Russland har sin svarthavsflåte i Sevastopol som 29.10. 1948 ble utskilt fra Krim, ved dekret fra det øverste Sovjet. I 1954 ga Khrusjtsjov Krim til Ukraina, uten å spørre befolkningen, og med tvilsom rettslig fundering. Krims befolkning består av 65% russere og 13% tartarer. Under Ukraina var ukrainsk eneste offisielle språk på Krim. I dag er russisk, ukrainsk og tartar tre offisielt sidestilte språk.

23 februar var det statskupp i Kiev med fasistisk innslag og med Vestlig støtte. Den valgt presidenten Yanukovich ble avsatt, truet på livet, og måtte forlate landet. Det var lovløse tilstander i Ukraina med voldelige episoder, drap og tilløp til borgerkrig. 28. februar 2014 godkjente Yanukovich opprettelsen av en ny regjering i Krim ledet av S. Aksyonov, som forsøkte å opprettholde ro og orden i republikken, under voldelig motstand fra kuppmakerne i Kiev. Krim gjennomførte en folkeavstemning 16. mars 2014, med tilstedeværelse av 150 observatører. På grunn av den voldelige motstand fra Kiev, ba regjeringen i Krim om russiske militære støtte for å sikre ro og orden under avstemningen. Russland hadde avtale med Ukraina om å ha militære styrke stasjonert i Sevastopol. Disse kunne, ifølge avtalen, fritt bevege seg i Krim. Det var aldri flere soldater enn det som på forhånd var avtalt med Ukraina.  Det kom aldri til skuddveksling mellom de russiske soldatene og de Ukrainske, som var sendt dit for å forhindre valget.

Over 90% stemte for at den autonome republikken Krim skulle si seg separert fra Ukraina, med en valgdeltakelse på 83,1%. På bakgrunn av dette ba regjeringen i Krim om å bli tilsluttet den Russiske føderasjon, og det ble akseptert.

Det er folkesuvereniteten som er øverste prinsipp i folkeretten, konferer FN-pakten 73. Ingen er i dag i tvil om hva folket på Krim ønsker. Vi har vært på Krim og kan verifisere at halvøya ikke er militært okkupert.  Hvorfor interesserer ingen norske journalister seg for å finne ut hva som egentlig skjedde på Krim i 2014, og stiller spørsmål om ikke den norske boikotten er meningsløs?

Tore Schweder og Mons Lie

Medlemmer av Nordre Aker SV

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.