Det fins mange hentydninger til tiden vi står i, at en tydelig beskjed gies menneskene på jorden. «Gå på rommet ditt, og bli der til du har tenkt over hva du holder på med?» En typisk beskjed å gi til en trassig 8-åring.

Bipolarsuperstar beskriver det som kvaltitetstid,  det vi kaller karantene tid. Den tanken kan vi holde på, nå som vi er satt på prøve og alle er i samme båt.

Viruset angriper helsevesen, arbeidsplasser, og vår fysiske frihet. Viruset forflytter seg via oss, og for hver dag kommer ny informasjon om hvor og hvordan viruset slår til. Det gir oss et enormt kollektivt ansvar.

Solidaritet og medmenneskelighet, skaper bærekraft vi knapt har sett maken til. Vitale samfunnsfunksjoner og helsevesen, må få de mest skjerpede arbeidsforhold nå.
Solidaritet er eneste effektive våpen mot corona, det er samstemt blant oss alle. Men hva med nød, krig og fattigdom som kapitalistiske krefter fremmer, hvor de forsvarer de få, de rikes rett, hvor er likeverdet og solidariteten da? 

Lech Wałęsa fikk Nobels fredspris for sitt solidariske arbeid, og etablerte Østblokkens første uavhengige fagforening, kalt “Solidaritet.” Snuoperasjonen dengang i Polen bør oppta de unge idag. Særlig de som ikke er politisk bevisst. Vi på jorden tar mye for gitt, nå bør vi bruke tiden til å sjekke våre «hygiener».
Både de etiske og de estetiske. Demokratiet trues, mens kapitalisme viser fem de grådige, griske, egoister. Få av de rike tenker kollektivt på klima og miljø. Ergo, kapitalismen overkjører demokrati og folk flest. Enkle ord, men vi trenger ikke komplisert kommunikasjon nå.

Så vil jeg nevne en sak, selv om det ikke fortjener blekket jeg bruker, for alle burde dette vært begripelig. Hytte eiere og de som fortsatt krangler på å få dra på påskeferie, må slippe frustrasjonen øyeblikkelig. Regjeringa har laget gode forskrifter for tiden vi lever i. Globalt er alle i karantene, og det provoserer m y e at folk fortsetter å «designe» karantenen for å få reise på hytta.

Solidaritet betyr hele summen, helhet, samhørighet, samhold. Alle land i samarbeid med sitt system trenger nå solidaritet. For først gang i min levetid er alle på kloden bekymret og truet av samme ting. Hva skjer med viruset og hvor lenge skal dette stå på?

Helse er også et kulturelt begrep som varierer med geografi, oppfatninger og historie. «La familia» og den sosiale struktur i Italia, hvor livet leves i nære relasjoner, kan forklare noe av den enorme spredning de har. Skade- og sykdomsforebyggelse er viktig for et godt liv og god helse. Nå er vi der at kollektiv lytting og samlet adferd er preventivt. I seg selv skaper det trygghet.

Psykisk helse handler om hvorvidt en person klarer å bruke sine kognitive og emosjonelle ferdigheter til å fungere i samfunnet og møte hverdagslige krav. Ifølge WHO finnes det ingen offisiell definisjon av psykisk helse. Kulturelle forskjeller, subjektive vurderinger og konkurrerende teorier påvirker hvordan psykisk helse skal defineres. Likevel er de fleste enige om at psykisk helse og psykisk sykdom ikke utfyller hverandre. Med andre ord vil ikke fravær av psykisk sykdom nødvendigvis være det samme som å ha god psykisk helse. En måte å tenke psykisk helse på kan være å se hvordan en person fungerer i hverdagen. Signaler om god psykisk helse er når personen klarer å takle normal mengde med stress, vedlikeholde vennskap og leve et selvstendig liv og klare å komme seg ut av emosjonelle ”fallgruver”.

Jeg er glad for den styrken jeg kjenner på nå, under forholda vi alle står i. Jeg har mine nærmeste under trygt tak. Gode naboer omkring i et trygt boligstrøk, og en snill hund. En niese skal føde i slutten mars. Tenker på henne, og selv om mannen hennes er lege, føler hun nok at dette er en krevende tid å føde. Vi skyper og chatter med USA, Tyskland og Italia, og England. Alle våre er friske og raske. Ingen har mistet livet. Det er ganske mange i verden som har det. Nå har vi mange dyktige helter, som hver dag utsetter egen helse for å hjelpe andre.  Nå må vi lære solidaritet, og beholde den, når vi kommer forbi pandemien. Det er NÅ det gjelder, som mannen på kinoreklamen sier, men dette er ikke reklame.

Vanlig såpe er et godt hygienetiltak, og spred din solidaritet.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.