I Ukraina skades og dør daglig hundrevis av mennesker. Er det ikke på tide at media løfter stemmen og krever at norske myndighetene gjør noe for å stoppe krigen?

Vi minner om regjeringens støtte til FNs generalsekretær den 6.mai d.å. i sikkerhetsrådet som ba partene arbeide fram en fredsavtale.

Dette opprop samlet på kort tid 230 underskrifter

Krigen krever stadig nye ofre. Våpenhvile og forhandlinger er eneste vei ut av katastrofen.

 Nå er det på tide å kreve at Norge løfter stemmen og at det stilles krav om at Norske myndigheter gjør noe for å bidra til å stoppe krigen.

Hittil har Norge ikke tatt et eneste troverdig fredsinitiativ.
Tvert imot har vi avviklet humanitære forbehold vi tidligere har hatt, i forhold til land i krig.

Hemningsløst har vi pøst på med våpen og penger.

Sanseløst har vi sett bort fra historisk og logisk forståelse av at vi ikke kan ruste oss til fred – eller bidra til krigsstopp med våpenleveranser.

Med vår kraftige opprustning de siste åra, og manglende drøftinger og manglende hensyntagen til andre lands sikkerhetsbehov, bygger vi opp til et stadig amprere og mere usikkert forhold til Russland – og stiller oss åpent til for hugg ved en større utvidelse av krigen.

Norge sitter i Sikkerhetsrådet.
Vi forventer da fredsinitiativ og ikke våpenleveranser og bejubling av krig og sanksjoner som løsning på grusomhetene.

Norge forvalter og deler ut Nobels fredspris. Det skulle forplikte til fredsinitiativ istedenfor å stille opp som våpensmie og med soldatopplæring.

Et kraftfullt signal om det påtrengende behov for krigsstopp, kunne være en erklæring om at vi stopper våpenleveransene. Våre våpen dreper nemlig – menn, kvinner og barn.

Som alltid har det vist seg våpen ikke funker som fredsmiddel!

Uansett historikk og forklaring på at denne situasjonen er oppstått, krever vi at Russland og Ukraina setter seg ned og forhandler. Vi krever at Nato-landa med USA slutter å oppmuntre til videre krig ved å sende våpen. 

Vi krever at Norge hever seg over den militaristiske stemning og varsler at vi ikke vil bidra til ytterligere tap av menneskeliv i Ukraina.

Propagandaen om at vår sikkerhet utelukkende består i militarisering og krig er farlig,
Det bunner i uforstand og kynisme og kan som ytterste konsekvens føre til at vårt land legges i ruiner.

Initiativtakere:
Roy Pedersen, Inge Staldvik, Marielle Leraand, Anne-Marie Ottersen, Birgitte Grimstad, Lasse Lindtner, Jens Frøseth, Grete Osvoll, , Hagbart Vebostad, Torolv Stunes, Terje Alnes, Harald Reppesgaard, Rolf Bunes, Terje Frøseth, Magnar Olsen.

Støtt oppropet med en epost til fredsperspektiv@gmail.com


  1. Takk for veldig fint innlegg. Krig og våpen kan ikke løse noe problem, men skaper alltid nød og elendighet. Vi må arbeide for fredelige løsninger og dialog før flere mennesker blir drept.

  2. Det er nok krig nå… Europa trenger fred og nedrustning slik at vi på sikt også kan finne tilbake til en sameksistens med Russland som er vår nabo for all fremtid. USA er ikke vår nabo og de belastes ikke på samme måten som folk i Europa når krigen deres herjer her. (Proxy war) vi kan bedre enn evig krig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.