Viktige vedtak av de folkevalgte

I februar vedtok Trøndelag fylkesting at fylkeskommunen ikke skal kjøpe varer og tjenester som åpenbart kommer fra stater som okkuperer andre områder i strid med folkeretten. Staten Israel er en slik stat. I 53 år har Israel okkupert og annektert palestinsk land. I mer enn 13 år har to millioner mennesker på Gaza levd under en ødeleggende og ondskapsfull blokade som ifølge internasjonal lov, er å anse som en krigsforbrytelse. Israels varslede annekteringsplaner for Vestbredden er likeledes et brudd på folkeretten og viser at vi står overfor en apartheidstat som ikke skyr noen midler. Flere fylkesting og kommunestyrer har gjort lignende vedtak og det er viktig at nye følger opp.

Ord må bli til handling

Det internasjonale samfunnet må gjøre ord til handling og iverksette sanksjoner mot stater som bryter internasjonal lov. Trøndelag fylkeskommune viser vei. Som forbrukere kan vi også gjøre en forskjell. Vi kan avstå fra å kjøpe varer og tjenester som kommer fra land som i flere tiår systematisk, vedvarende og grovt bryter folkeretten og menneskerettighetene. Blant annet kan vi på neste handletur la være å kjøpe israelske nypoteter og gulerøtter, israelske klementiner, avokados og andre varer. Vi kan la være å friske opp vannet vårt med maskiner som villedende informerer om at de bygger opp under fred og harmoni, og vi kan la engasjementet vårt for dyrs rettigheter velge vegetariske produkter som ikke produseres i apartheidstater neste gang vi skal kose oss rundt grillen. 

Vi oppfordrer alle til å tenke seg om to ganger før de velger å kjøpe varer fra Israel. Kjøp av varer og tjenester fra Israel er med på å opprettholde undertrykkelsen av palestinerne, og bidrar til å finansiere og å legitimere okkupasjonsmakten.

Varer fra okkuperte områder mer vanlig i butikken

For stadig flere norske forbrukere er de israelske produktene blitt et hverdagssymbol på den israelske okkupasjonen. Det tilbakemeldes også om at det er butikker som ikke tilbyr andre alternativ til israelske varer. 

I flere år har vi aksjonert mot Coop og BAMA. Coop og BAMA er de største norske importørene av frukt og grønt fra Israel. Mens Coop leverer israelske produkter til sine butikker, selger BAMA sine varer til Rema 1000 og NorgesGruppen som eier Meny, Kiwi, Joker, Bunnpris, Spar og Eurospar.

Coop og BAMA roser seg selv for å være samfunnsansvarlig og drive etisk handel. Vi er derfor glade for at det i stadig større grad diskuteres hvilket ansvar selskaper har for medvirkning til brudd på folkeretten og til krigsforbrytelser. Israel ignorerer internasjonale resolusjoner og overser internasjonale regler for de forpliktelsene okkupasjonsmakten har. Å handle med israelske selskaper på et slikt grunnlag er uetisk og bryter med verdigrunnlaget til selskaper som Coop og BAMA. Produksjon og handel er en integrert del av Israels okkupasjon av Palestina. Det er også godt dokumentert at flere av de norske frukt- og grønimportører som Coop og BAMA kjøper varer fra selskaper som har produksjon og foredling i ulovlige israelske bosettinger på okkupert palestinsk jord. Det er likeledes påvist at flere av de israelske selskapene feilmerker varene sine for å gi inntrykk av at varer produsert eller pakket i bosettinger, stammer fra Israel.

Vi kan ikke godta at butikker som vi til daglig handler hos, selger varer fra land som bygger sin økonomi og styrke på stjålet vann, jord og land. Coop og BAMA må nå være sitt ansvar bevisst, og inngå avtaler med alternative leverandører for frukt og grønnsaker slik at handel med israelske produkter kan opphøre.  For oss handler det om anstendighet. For palestinerne handler det om livet.

Berit Åker

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.