Den norske flystripa på Jan Mayen legges nå til rette for bruk av amerikanske militærfly, midt i ut- og innseilingen til russiske havner i nord, i første omgang fordi forsvaret ikke klarer å betjene Jan Mayen med forsyninger.

”Hvis man ønsker å unngå å provosere Russland, så er dette kanskje ikke det smarteste man gjør” (seniorforsker Anders Østhagen ved Fridtjof Nansens institutt).

 ”Her trekkes Norge inn i en stormaktsrivalisering, fordi vi selv ikke klarer å holde orden i eget bo med egne styrker.” (Tormod Heier ved Forsvarets høgskole).

Arktis – med Grønland, Island, Jan Mayen og Svalbard, er av stor strategisk betydning for stormaktene. Den nordlige delen av det skandinaviske fastlandet blir stadig viktigere i USAs og NATOs strategiske planlegging. Til sammen 600 – 700 amerikanske marinesoldater er stasjonert på Værnes i Trøndelag og på Setermoen i Troms. 

I norske havner legges forholdene til rette for amerikanske atomubåter, nye overvåkingsfly (Boeing P-8 Poseidon) kjøpes inn. Disse flyene skal stasjoneres på Evenes utenfor Narvik. Norge har bestilt 52 F-35 fly, de fleste skal stasjoneres på Ørlandet utenfor Trondheim, og andre utplassert på Rygge og Evenes flystasjoner. 

Globus-radaren i Vardø vil være av stor betydning i en omfattende krigføring, og også for USAs planlagte militarisering av verdensrommet. Både president Trump og visepresident Pence sier at ”den neste slagmarken blir i verdensrommet”.

Sammen med NATOS ekspansjon mot Russlands grenser i øst, vil USA/NATOs strategi i nordområdene være en følbar trussel mot Russland.

Trondheim Nei til atomvåpen beklager på det sterkeste at norske myndigheter underordner oss amerikansk forsvarsplanlegging og krigsstrategi. Dermed undergraver de en sjølstendig norsk forsvarspolitikk. I tillegg vil det stimulere til at russisk øvingsaktivitet nærmer seg den norske territorialgrensa med økt fare for konfrontasjon. Norge får stadig mindre mulighet til å påvirke det opprustningsvanviddet som nå foregår og som mange mener vil kunne føre til en ødeleggende krig.

Trondheim Nei til atomvåpen.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.