Etter avtale med AKULBI – Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel, gjengir vi en artikkel i deres nyhetsbrev for mars.
Redaksjonen

En milepæl for folkeretten

Den 3. mars kom nyheten om at ICC i Haag – den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser og folkemord – nå starter etterforskingen av krigsforbrytelser i Palestina. De vil nok møte mye motstand, Israel har varslet at de vil lage lover som straffer personer som bidrar til etterforskningen. Uansett gir det oss godt grunnlag for å snakke om Israels krigsforbrytelser og hva som må til for en rettferdig fred, sier Line Khateeb, leder for Palestinakomiteen. Les mer på ICC. Aktor Fatou Bensoda (bildet) går snart av og vil få en etterfølger. Se også foreløpig oppsummering fra ICC av situasjonen i Palestina. 

Norge anerkjenner ikke staten Palestina

FN gjorde det mulig for ICC å etterforske angivelige krigsforbrytelser på palestinsk land da organisasjonen godtok PLOs forespørsel om å anerkjenne de okkuperte områdene som staten Palestina. Bare en stat kan gi ICC jurisdiksjon over sitt territorium, skriver Amira Haas i Haaretz 6.3.2021. De fleste medlemsstatene i FN har anerkjent Palestina, ifølge Wikipedia. Se kart.

I et brev til Utenriksdepartementet fra ICJ-Norge (Norgesavdelingen av Den internasjonale juristkommisjonen) og oppropet «Forsvar folkeretten» forventes det at regjeringen står ved sin prinsipielle holdning til ICC og gir uforbeholden støtte til domstolen. Det er ventet at ICC vil bli utsatt for stort press som både kan hindre og stoppe den videre prosessen. Land som Canada, Tyskland og Australia har offentlig uttalt at domstolen ikke har myndighet til å behandle det som skjer på Vestbredden og i Gaza.

Netanyahu stempler etterforskningen som antisemittisme

Statsminister Netanyahu reagerer på nyheten fra ICC med å kalle det «essensen av antisemittisme». Han forsvarer det han kaller israelsk militærvesens heroiske og moralske aksjoner i de palestinske områdene. Haaretz 3.3.21.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.