Hauglies granskningsplan: fremlegges våren 2020.
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) i hastemøte på Stortinget torsdag 7 november. Her er hennes granskningsplan.
Planen er et granskningsutvalg, med mandat og utvalgsmedlemmer som går i statsråd i fredag.
Hauglie har forelagt et mandat og de klare utvalgsmedlemmene for de parlamentariske lederne i formiddag.
– De skal etter planen gi sin tilbakemelding i ettermiddag. Utvalget skal levere i løpet av våren 2020.
Møtet startet kl 0930 og skal dreie seg om drakampen om rammene for granskningen av NAV-skandalen. Hun møter de parlamentariske lederne.
I forbindelse med redegjørelsen til Hauglie i Stortinget tirsdag, gjorde alle opposisjonspartiene det klart at de vil at Stortinget får innflytelse over NAV-granskningen.
Vil ha innsyn og innflytelse
Flere av partilederne sa at de vil foreslå en stortingsoppnevnt granskningskommisjon, hvis de ikke får innflytelse over den eksterne granskningsutvalget som regjeringen planlegger å opprette. De vil ha innflytelse både over mandatet og over sammensettingen av medlemmene i utvalget.
– Et regjeringsoppnevnt utvalg vil være bukken som passer på havresekken. Stortinget må ha hånden på rattet, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Han sier det ikke hjelper at det skal være eksternt og uavhengig.
– Uavhengig? Når det er regjeringen som skal sette mandatet og bestemme hvem som skal sitte der? Regjeringen må gjerne lage en egen granskning, men Stortinget må selv inn og gå gjennom alt som har skjedd og se på det konstitusjonelle ansvaret, sa Moxnes.
SV, De Grønne og Sp er på samme linje.
Kontrollsak
Apleder Jonas Gahr Støre er også klar, men åpner for drøfting av hvordan gransking skal skje.
– Statsråden har sagt at det skal settes ned en granskning. Vi mener Stortinget må trekkes med, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Hauglie sa hun tok signalene og det er trolig et forsøk på å finne grunnlag for et bredt flertall bak en granskning, som er årsaken til torsdagens møte.
Det skal også være avklart at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite skal behandle Nav-skandalen. Det kommer klart frem etter møte med de parlamentariske lederne i partiene på Stortinget.
SV-leder Audun Lysbakken:
– Vi har sagt klart fra til regjeringspartiene om hva vi ønsker. En granskning hvor opposisjonen er involvert. Både når det gjelder å utarbeide et mandat og hvem som skal sitte og gjøre granskningen. Vi venter på tydelig svar på det fra statsråden, melder Lysbakken.
Nav får 40 millioner kroner ekstra, mens Trygderetten får 5 millioner kroner, for å håndtere trygdeskandalen.