Svenske avisa Expressen beskrev det som skjer i svensk eldreomsorg under coronaepidemien som en død som sprer seg som løpeild.
Lars Lindberg, tidligere sjef med mange års erfaring i hjemmetjenesten i Stockholm, uttalte til Aktuellt: «Jeg kan ikke helt forstå overraskelsen over at det sprer seg. Vi har så dårlig utdannet personale uten smittevernutstyr, som dessuten er timeansatte. De har ingen sykelønn, de kan ikke være hjemme om de hoster, da har de ikke råd til å betale husleien.»
Kommersielle svenske sykehjem har lavere personaltetthet, flere timeansatte, lavere lønn og lavere andel ansatte med formell utdanning enn kommunale sykehjem. Lignende mønster finnes i hjemmetjenesten. I tillegg kommer at den offentlig drevne omsorgen også er underfinansiert.
Privatiseringen og markedsrettingen av eldreomsorgen i Sverige har ført til et res mot bunnen, som nå rammer hele den svenske eldreomsorgen med dødelige konsekvenser.
Solbergregjeringenes ønske om mer liberalisering og velferdsmiks bør skrinlegges snarest. Det er uklokt å innføre enda mer av det vi nå vet at fungerer aller dårligst. Det eldreomsorgen trenger er økt status, utdanning – og opplæringsmuligheter, mer ressurser og faste og hele stillinger, sier Cathrine S. Amundsen
Spesialrådgiver i For Velferdsstaten.
Når coronaepedemien er over håper jeg at noen ser på om det er sammenheng mellom dødelighetsgraden i private sykehjem/hjemmetjeneste og kommunalt drift. Penger til slike undersøkelser blir neppe prioritert av ei regjering som er velferdsproffitørenes beste venn.
Svein Olav Aarlott
Pensjonist
Bra Svein, denne deler jeg, hilsen Tone Berg aktiv i Rødt!