Strinda Rødt starter i dag sin syklende valgkamp. Vårt første tema er om NAV. Om hvem NAV er til for. Vi spør; er NAV til for oss? I en grundig løpeseddel presenterer Ruth sin historie om tap av arbeidsevne etter en lengre tid med sykdom og feiloperasjoner. Hun tapte verdighet, og hun tapte arbeidsevne. Hun ble fanget i en fattigdomsfelle etter slitsomme runder i NAV-systemet, som på ingen måte ga trygget da hun trengte det.

Ruth står opp for seg selv. Hun står opp for de andre med like livserfaringer. Hun har tatt grep for en kollektiv løsning. Ved å organisere seg i et fellesskap som analyserer systemet og årsakene til at mennesker blir tapere i møte med NAV og arbeidslivet.

Dette er bakgrunnen for vårt initiativ. Vi vil ut i nærområdene for laget vårt, for å høre folks meninger og tanker om politikk. På vår runde i dag blir vi beriket. Vi blir oppmuntret av engasjement, klokskap og fornuft. Syklene som er rustet til valgkampen med farge og flagg, har kurver med det vi trenger av løpesedler, om valg og om NAV. Vi stopper opp der folk finnes, og der vi blir ønsket velkommen inn i samtalen.

Sykkelpatruljen

Første møte

«Det er ikke vi som bestemmer», sier vårt første møte. En eldre ungdommelig mann som har jobbet som gartner i hele sitt liv. Han er sporty i antrekket, og går med lette skritt mot huset sitt. Med en av de vakreste hagene i byen. I et område med sterkt trafikkerte veger omkring, høyhus og næringsbygg. Her ligger en perle. En trivelig hage formet av en mann med arbeidsglede. «Arbeiderpartiet har sviktet sine folk og partiets grunnpilarer er borte». «De har jo selv vært med på å innføre ordninger som har førte til vanskelige leveforhold for så mange». «De har ingen gode forklaringer på det» «De blir avkledd gang på gang».

Han fortsetter med at det er storpolitikken som rår. «Det er åpenbart at vi som samfunn bør satse mer på helse og utdanning». Men legger til, at flere må forstå, at hvis Frp får politisk støtte til å fjerne avgifter, svikter inntektene til felleskapet. Ikke en gang mange av politikere i Frp, forstår rekkevidden av dette. Han fortsetter, «det er for få folk som engasjerer seg». «Mange tar for gitt at de bare skal ha det bra. De lar seg ikke utfordre.» «Og hva med skattene? Skal ikke de rike betale mer tilbake til samfunnet?» Vi lytter, vi takker og ønsker ham en god sommer.

Andre møte

På fortauet utenfor den nye matbutikken, treffer vi hun som er blitt pensjonist. Hun sykler lange turer for å handle i akkurat denne butikken som hun liker så godt. Hun er aktiv i pensjonistpartiet. Hun har sine grunner. Pensjonen hennes er for lav. Hun har glede av å drive politikk, og ønsker Rødt lykke til med kampen for tannhelse. «En trist sak for alle med marginal økonomi, uten mulighet for å reparere tennene» «Det er et pinlig stort og synlige klasseskille mellom fattig og rik», mener hun. Vi ønsker henne lykke til.

Tredje møte

Heldige er vi med møte med mannen ved bensinstasjonen. Med stor innlevelse forteller han oss om sitt miljøengasjement. Han har kunnskap om naturskadene ved bygging av vindturbiner, som gir avfall naturen aldri blir kvitt. Det samme med bilbatteriene fra elbilene, som vi ikke har noen realistisk mulighet til å kvitte oss med. Dette er avfallsprodukter som vil forgifte jorda, som ikke kan graves ned og som skiller ut farlige metaller. Hvordan kvitte seg med batterier etter bruk. De må oppbevares i en temp mellom 15-18 grader, for ikke å brenne opp. Men hvor på kloden skal de lagres?

Han har ingen tro på EU eller EØS-prosjektet. «Vi har solgt landet vårt til Brussel. En forferdelig historie. Politikere som har sviktet landet sitt og grunnloven. Uten at de stilles til ansvar». Vi oppfordrer ham til å slutte seg til arbeidet vårt. Med ønske om at all hans kunnskap om klima og miljø, og ikke minst kunnskap om batterier, kommer til sin rett.

Han legger til: «Vi ikke må la oss forføre av MDG. De står for et livssyn. Ikke et miljøvennlig skifte. Han er redd Rødt legger seg for tett opp til MDG i parlamentarisk arbeid». «Jeg savner at Rødt som er mye mer på hogget i lokalpolitikken», fortsetter han. «Synlig i opposisjon til Ap». Han snakker med rolig stemme, sterke formuleringer og god forstand. Han avdekker de mange feilene som står som sannheter i miljøpolitikken, at grønn politikk ikke kan omsettes i nye varer og tjenester. Det som regnes for sannheter.

Verden rundt oss lever som om intet skjer, men her treffer vi folk som vet og forstår hva som står på spill. Vi eksponeres for sundt folkevett og felles verdigrunnlag. Vi sykler friskt i motbakkene.

Fjerde møte

«Husk boligpolitikken» roper en mann etter oss der vi kommer syklende på sykkelstien «det er den verste synderen i klassepolitikken». Vi vinker og roper etter ham at vi er på saken.

Femte møte

«NAV ja», sier den lange slanke mannen som trekker opp en løpeseddel fra sykkelkurven vår. «Hadde det ikke vært for mine egne støttespillere i systemet, som kjente meg fra før, hadde jeg aldri fått innvilget stønaden jeg trenger for å overleve». «Saksbehandleren trodde ikke på meg» «Noen kom meg til unnsetning etter en altfor lang tid med utmattende saksgang.» Vi lar oss berøre og gir ham vår støtte og sympati.

Sjette møte

Vi svinger innom et vakkert nabolag med lave rekkehus og grønne lommer. Et hagefelleskap med drivhus, urter, roser, nips, skulpturer, leker og hunder. Hjertevarme og gode ord. Her bor paret som er drivende innenfor kultur i byen. Som jobber for kampen mot EU, og som har overskudd til oss alle. Vi takker ja til rabarbra pai og kaffe, i en allerede folkerik forsamling som er samlet rundt bordet. «Hva jobber vi for?» spør vi. «En by med innenforskap. At vi hører til i felleskapet». Oppmuntrer vertskapet. Vi takker og kjenner styrken i samholdet.

Ikke alle samtalene kommer med i denne fortellingen. Vi avslutter sykkelturen vel vitende om at vi har vært i en politisk sammenheng og virkelighet, som gir mening. Både for oss og dem. Vi planlegger neste tur. Neste gang drar vi til Angeltrøa, hvor vi har jobbet for å beholde kommunale barnehager.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.