Jeg beskyldes av Nina Kongshaug, direktør for medisin og analyse i Helseplattformen for å «skremme leserne» og at mine konklusjoner skyldes mangel på kunnskap (Klassekampen 22. februar).
Det er ikke opplyst om etiske, juridiske og praktiske forhold ved overføring av pasientjournal til Helseplattformen. Ei heller risiko og sikkerhet. Journaloverføring med endret tilgang medfører at legene vil måtte innkalle pasient/pårørende/verge, sammen gå gjennom journalen og se hva som skal overføres. Likeledes sikre at det er informert om hvor (Helseplattformen) opplysningene skal overføres, bruk av helsedataene, hvem som får tilgang og så videre.

Det er ikke angitt tid eller kostnader for slikt merarbeid eller kompensasjon for effektivitetstap. Vi vil i uoverskuelig tid måtte bruke to journalsystem, Helseplattformens og vårt eget.

Fastlegen står ansvarlig for at korrekt informasjon overføres. Det kan høres selvsagt ut, men pasientjournalen er vårt arbeidsverktøy med ubekreftede og bekreftede diagnoser og hvor flere leger gjennom årene har journalført sitt arbeid. Journalene og journalnotatene har naturlig varierende kvalitet.
Vi er også ansvarlige for at våre pasienters journaler er forskriftsmessig sikret og at de brukes i henhold til lov og forskrifter. Tilgang til journalene endres med Helseplattformen fra noen få (legekontoret) til tusenvis av helsearbeidere (Helse Midt). Det er uklart om dette fører til økt ansvar og oppgaver for fastlegene.

Om Helseplattformen forsøker å få generell tillatelse til journaloverføring via databehandleravtale og/eller tjenesteavtaler vil det i så fall være i et omfang som ikke tidligere er sett, og ukjent for de fleste. Databehandleravtale ligger til grunn for at fastlegene på et legekontor med felles journalsystem kan ha tilgang til hverandres journaler. Journaloverføring uten at pasient/foresatte/verge er gjort kjent med det og journaloverføring av pasienter vi ikke kjenner (vi har pasienter på listene våre som vi aldri har møtt) er brudd på Lov om taushetsplikt og samtykke.

Det vises fra Helseplattformen til at «glass må knuses» for uautorisert tilgang til helsedataene. Da har skaden allerede skjedd, og dette er meget sårbare data (Kfr. psykiatriske journaler osv.). En så stor database med helseopplysninger om kjente og ukjente (720.000) er mål for både nysgjerrige og kriminelle. Risiko for snoking og hacking er betydelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.