Jeg ønsker å vise at det går an å komme seg ut av vansker dersom man søker hjelp, og er åpen for andre måter å leve livet på.

Mitt navn er Mickael Sommerseth. Jeg ble opprinnelig født på Madagaskar, men jeg flyttet til Norge da jeg var 12 år gammel. Overgangen fra Afrikas fattige og røffe levekår til et av Europas rikeste land forårsaket en ekstrem kultursensitivitet hos meg, og mine triggingspunkter for rus har gitt mange negative konsekvenser både for meg selv, familie, venner og for samfunnet.

Veien tilbake

Jeg har gått fra å være et menneske med ressurser, til å bli en samfunnsbelastning. Fra å ha fullført videregående skole og fagbrev til å ha utallige innleggelser, helt til jeg nådde vendepunktet. Jeg ble innlagt i en 12-trinnsklinikk og har lært meg å stå opp for de utfordringene jeg har hatt.

Etter et lengre opphold på 12-trinnsklinikken søkte jeg hjelp hos ettervern. Jeg arbeidet frivillig i en brukerorganisasjon, deltok i selvhjelpsgrupper hos Anonyme Narkomane og Anonyme Alkoholikere. Jeg skaffet meg også en fadder i 12-trinnsprogrammet og dette var nøkkelen til min tilfriskningsperiode. Underveis lærte jeg gradvis å leve i en-dag-om-gangen-konseptet. Jeg fikk lappen tilbake og jeg fikk jobb. Alt av relasjoner med familie og venner ble straks bedre, og jeg har til og med utdannet meg som erfaringskonsulent og arbeider i forskjellige rusbehandlinger.

Erfaringskonsulent i NAV

Arbeidet jeg gjør på NAV går ut på å hjelpe ungdommer ut av vanskelige utfordringer. Jeg er med på saksdrøfting både på individ- og systemnivå. Hensikten er å formidle erfaringer, styrke og håp. Jeg interesserer meg for erfaringsprofesjonen, og har lært mye under Fagskole-utdanningen jeg tok ved KBT (Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling) nylig. Jeg vet at hovedgrunnen til at jeg sluttet å ruse meg er den «Selfawareness»-bevegelsen jeg jobber med 24/7.

Jeg får masse utbytte av å lytte til andre, vise empati og bare prøve å bli en bedre utgave av meg selv. Jeg gjør feil og jeg er ikke perfekt, men jeg prøver å ikke sammenligne meg med andre mennesker. Som alle andre erfaringskonsulenter har jeg et indre ønske om å hjelpe andre mennesker som har hatt lignende utfordringer som det jeg har. Det er undervurdert å være rusfri, jeg merker det stadig dag for dag at jeg får lære å utvikle meg selv i en bedringsprosess. Akkurat som å praktisere ting tar tid og det er 3 T bokstaver, men som erfaringskonsulent må jeg praktisere 7 T bokstaver som er: Ting Tar Tid Til Tider Trengs Tålmodighet.

Lurt å ha et åpent sinn

Vi har alle forskjellige løsningsstrategier, men jeg er ikke lukket for kun mine egne løsninger. For å være en dyktig erfaringskonsulent kan jeg ikke bare ha min egne fastlåste anekdote. Det er alltid lurt å ha et åpent sinn, fordi jeg har egen erfaring i rus, psykiske utfordring, spiseforstyrrelser og utenforskap. Bak en person som har egenerfaring er det også mestringsopplevelser og selvtillit, dette er noe man av og til glemmer. For å komme ut av ulike motgangsstrategier må man be om hjelp utenfra seg selv.

De valgene jeg tok, rett etter rusbehandlingen, har ført til at jeg er der jeg er nå. Jeg har snart fire års total avholdenhet fra alkohol og ulovlige rusmidler. Jeg jobber som erfaringskonsulent i NAV og er veldig opptatt av å hjelpe de andre som har hatt rus og psykiske utfordringer. Jeg er klar over at min erfaringsprofesjon er noe jeg lærer som tiden går, og jeg vet at uten støtte fra hjelpeapparater og andre mennesker har jeg aldri klart å komme dit jeg er nå. Min endringsvilje, mine mestringsstrategier og egen innsats har fremprovosert en sunn fornuft og et liv basert på recovery.  

Artikkelen er tidligere publisert av Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid, på deres nettsted NAPHA.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.