Helseminister, Ingvild Kjerkol, skrev i Adresseavisen den 6.11. då: «Vi skal satse på psykisk helse.»

I Hurdalsplattformen sier regjeringen at den vil rette opp «uverdige forhold innen psykisk helse». Solberg-regjeringen sa det samme da overdosedødsfallene, selvmordene og drap begått av sterkt behandlingstrengende, utilregnelige personer, økte på.

Utviklingen av vår kriserammede helsepolitikk startet da «Foretaksmodellen» ble bunnplanken for finansiering av all helsevirksomhet i 2006. Sykehusene ble store forretnings konserner og innførte lønnsomhets regnskap. Demokratisk ledelse og kontroll ble avviklet. Markedstenkning og ren bedriftsøkonomi kom i sentrum på bekostning av pasienter. Margareth Thatchers og Ronald Reagans rå markedstenkning på 1970-tallet ble adoptert av EU, kalt «New Public Management» (NPM). NPM ble også tankemodellen for helsepolitikken i vårt land. Resultatet av reformen er bl.a. sentralisering av tilbud og nedlegging sengeplasser i psykiatrien. Helsefaglige lederes bekymringer ble ikke hørt.

Helsevesenet er ikke rigget for folks behov

Psykiske lidelser har økt kraftig i Europa. Kapitalkreftenes makt styrkes på bekostning av fellesskapets bærekraft til å ta vare på de som faller utenfor. Det sosiale sikkerhetsnettet rakner når den offentlige økonomien blir salderingspost.

Terskelen er høyere i dag enn før for å få arbeid i Norge. Det kreves høy arbeidsdyktighet med økende krav om produktivitetsvekst som med kutt i lønninger er kapitalismens viktigste grunnlag for økt profitt. De som ikke er nesten 100 % arbeidsføre holdes utenfor. Utstøtnings-presset er dramatisk og tusenvis av arbeidere skvises ut av arbeidslivet. De produserer ikke nok varer og tjenester. De er utgiftsposter. De klarer ikke å omstille seg i bedriftenes virksomheter.

Det er i dag flere langtidsledige enn for 20 år siden. Når arbeidsplasser legges ned med dyrtid på boligmarkedet, på strøm, mat skapes utrygghet og framtidspessimisme. Nyfattige og sosialklienter trenger omfattende psykisk helsehjelp. Det er hyppigere og tyngre psykiske lidelser å se i hverdagen. Vi ser ressursmangel i barne- og ungdomspsykiatrien, flere overdosedødsfall og selvmord blant ungdom hvert år. Den nye regjeringen klarer ikke å fjerne «uverdige forhold innen psykisk helse» med avleggs helsepolitikk styrt etter grønne og røde tall og ikke etter behov.

Harald Reppesgaard
Pensjonert psykiater

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.