Jula skaper høy puls, som en bølge slenges den mot oss som et hav av
minner, lukter og følelser. Det er det som gjør jula så deilig. Og så vond.

Denne jula har pysjen vært lenge på, og rene munnbind minner om at
Covid-19 statusen maner til husro. Mangel på knitrende hvit snø, gjør Trondheim mørkere enn vanlig, men det går også mot lysere tider.

1 juledag ifjor kom sjokknyheten om Ari Behn, den kongelig påfuglen Ari, annerledes-mannen var død, han orket ikke mer. I landet bredde det seg en stor offentlige sorg. Til begravelsen var hovedstaden fylt med mennesker, køen til kirka var kjempe lang. Det var som om de fleste trengte å vise at han hadde satt tydelige spor. Benkeradene i kirka ble våte av tårer, da Maud Angelica leste sitt siste farvel med skinnende gullord. Et tungt år på mange måter, Ari Behns bortgang bølger også tilbake denne jula 2020.

Annerledesmannen takket for seg rett før hele verden ble annerledes, som om han visste at hele verden skulle bli syk? Heldigvis, slapp han covid pandemien, hans smerter i sjel og kropp, var tydelig nok. Nå er det romjul, og et nytt år ligger rett foran oss. Skal vi få normal/sosiale liv i fremtiden, må dugnaden fungere. Skal verden tilbake der den var, må det jobbes globalt. Samtidig kan vi fokusere på hverdagen, og hjelpe der det trengs.

Hold enmeteren; bruk mobilen, ring en bestefar eller mor, lever rester av julemat til noen som trenger det. Det er lett å være snill, faktisk idiotisk lett. Alle kan klare det. Trondheim, Bakklandet, ja hele byen skal brukes som før utbruddet av pandemien, da trengs en symfoni av smitteansvarlige med god adferd. RO NED, les en bok. Tenk på fellesskapet.

Det er spesielt å gå på kafe, kino, eller konsert, ingen enkel manøver, i denne kohort romjulen? Samfunnet krever samarbeid og solidaritet, ikke polarisering om pandemien og vaksinestrategier. Alle trenger vel normal sosial frihet?

Jeg vil på Bakklandet og møte venner på Kafé.

«Vi har hverandre og det er alt vi trenger» skriver Trygve Skaug.

Da må fokuset være HØYT på at ingen overbelaster helsevesenet under pandemien.

Tone Berg
Skribent

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.